Σελίδες

24 Μαΐου 2010

Διάσπαση προσοχής: Πρακτικές συμβουλές για γονείς



 
· Η σταθερή- κοινή πορεία αντιμετώπισης και συμπεριφοράς και από τους δυο γονείς είναι καθοριστική.
· Θέστε σαφή όρια και κανόνες (το παιδί έχει ανάγκη να γνωρίζει μέχρι που μπορεί να φτάσει και ποια θα είναι τα αποτελέσματα της συμπεριφοράς του)
· Η συνέπεια και η σταθερότητα από μέρους σας στους κανόνες είναι σημαντική.
· Ο χώρος μελέτης πρέπει να είναι συγκεκριμένος, μεγάλος και αφαιρετικός.
· Στο γραφείο τοποθετείται μόνο ένα μάθημα τη φορά και μόνο τα απαραίτητα αντικείμενα.
· Η μελέτη στο σπίτι πρέπει να είναι οργανωμένη και γεμάτη διαλείμματα.
· Ξεκινήστε με τα μαθήματα που απαιτούν απομνημόνευση.
· Επανατροφοδοτείτε το παιδί συχνά και άμεσα.
· Επαινείτε τη συγκεκριμένη λειτουργική συμπεριφορά άμεσα.
· Οι τιμωρίες πρέπει να διατυπώνονται σε ήρεμο τόνο, να είναι άμεσες και κατανοητές στο παιδί.
· Οι σωματικές τιμωρίες δεν έχουν καμία αποτελεσματικότητα.
· Εστιαστείτε στην επιθυμητή συμπεριφορά, όχι σε αυτή που θέλετε να σταματήσει.
· Οι απαιτήσεις σας πρέπει να είναι προσαρμοσμένες στις δυνατότητες του παιδιού όχι στις δικές σας.
· Πρέπει να είστε ακριβείς σε αυτό που ζητάτε από το παιδί. Ποτέ δεν δίνουμε πολύπλοκές οδηγίες. Στα μικρότερα παιδιά μια εντολή τη φορά.
· Προσέχω τη διατύπωση των οδηγιών- εντολών. Ποτέ με ερωτηματικό τρόπο και ποτέ με την τηλεόραση- υπολογιστή ανοιχτό.
· Διασπάστε το παιδί πριν από μια δύσκολη δραστηριότητα. Αν δεν το κάνετε εσείς, θα το κάνει μόνο του.
· Οι εξωσχολικές δραστηριότητες του πρέπει να είναι όσο τον δυνατόν πιο ομαδικές.
· Καλό είναι να εκτονώνεται το παιδί φυσικά (κολύμπι, στάδιο,..)
· Το ωράριο του ύπνου και της διατροφής πρέπει να είναι σταθερό.
· Παζλ, σκάκι, και γενικότερα παιχνίδια και δραστηριότητες που ασκούν την συγκέντρωση της προσοχής ενδείκνυνται.
· Αναθέστε του δουλειές στο σπίτι (καθάρισμα δωματίου, πλύσιμο πιάτων,..)
· Το δωμάτιο του παιδιού πρέπει να είναι οργανωμένο με συγκεκριμένες θέσεις για τα αντικείμενα.
· Η ύπαρξη πίνακα ανακοινώσεων μέσα στο δωμάτιο, όπου τοποθετούνται σημαντικά χαρτιά ή υπενθυμίσεις δραστηριοτήτων είναι βοηθητική για την οργάνωση του παιδιού.
· Ασκήσεις υπευθυνότητας και οργάνωσης πρέπει να αποτελούν μέρος της καθημερινότητας των παιδιών (λίστα με ψώνια στο σούπερ μάρκετ, επιλογή από το προηγούμενο βράδυ των ρούχων, προετοιμασία τσάντας βάση του προγράμματος του,.. )
· Ασκήσεις προσανατολισμού και κατευθύνσεων στο χώρο όπου δραστηριοποιείται το παιδί και γενίκευση των ασκήσεων σε άγνωστα περιβάλλοντα είναι απαραίτητες για τη βελτίωση της οπτιχωρικής του αντίληψης.
· Η θεατρική – μουσική έκφραση και ο χορός ενδείκνυνται για τη βελτίωση της αυτοέκφρασης και του οπτικο-κινητικού συντονισμού.
· Η ύπαρξη κάρτας αυτοδιαχείρησης συμπεριφοράς ( σχολείο- σπίτι) είναι ιδιαίτερα αποτελεσματική.
· Απαραίτητη είναι η συχνή επικοινωνία με τον εκπαιδευτικό ( συνέχεια προγράμματος στο σχολείο και αντίθετα)
· Αν τα μαθήματα και οι φωτοτυπίες είναι φορτωμένα, τα χωρίζω σε μικρότερες ενότητες.
· Τα μαθήματα τα μαθαίνουμε με σχεδιαγράμματα. Την έκθεση το ίδιο. Μεγάλα κεφάλαια τα διαβάζουμε τμηματικά υπογραμμίζοντας τα κύρια σημεία.
· Τεστάκια απομνημόνευσης και σειροθέτησης είναι ιδιαίτερα ευεργετικά.
· Ασκήσεις απομαγνητοφώνησης, καραόκε για τα Σαββατοκύριακα είναι πολύ καλές για την ενίσχυση της οπτικής και ακουστικής μνήμης και συγκέντρωσης.
· Ενισχύστε τον επικοινωνιακό τομέα. Η ύπαρξη φίλων είναι σημαντική.
· Απενοχοποιείστε τον εαυτό σας, δεν ευθύνεστε για την ύπαρξη της ΔΕΠΥ!
· Απενοχοποιείστε και το παιδί (ούτε εκείνο ευθύνεται για την δυσλειτουργική του συμπεριφορά)
· Κάθε παρέμβαση ξεκινάει από την αλλαγή των δικών σας αντιλήψεων, του παιδιού και των ανθρώπων που δραστηριοποιούνται με το παιδί για τη φύση της διαταραχής και τα εν γένει προβλήματα του.



12 σχόλια:

  1. ΠΟΛΥ ΧΡΗΣΙΜΕΣ ΣΥΜΒΟΥΛΕΣ!!ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ ΠΟΛΥ!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. KΑΛΗΣΠΕΡΑ..ΠΡΩΤΗ ΦΟΡΑ ΒΡΙΣΚΟΜΑΙ ΣΤΗ ΣΕΛΙΔΑ ΣΑΣ ΚΑΙ ΦΑΙΝΕΤΕ ΠΟΛΥ ΠΡΟΣΙΤΗ ΣΕ ΜΕΝΑ ΑΛΛΑ Κ ΣΤΗ ΜΙΚΡΗ ΜΟΥ(ΘΑ ΞΕΚΙΝΗΣΩ ΝΑ ΕΦΑΡΜΟΩ ΟΤΙ ΜΠΟΡΩ ΑΠΟ ΤΙΣ ΣΥΜΒΟΥΛΕΣ ΣΑΣ ΚΑΙ Ο ΘΕΟΣ ΝΑ ΒΑΛΕΙ ΤΟ ΧΕΡΙ ΤΟΥ)
    Η ΚΟΡΟΥΛΑ ΜΟΥ ΕΙΝΑΙ 6 ΧΡΟΝΩΝ ΚΑΙ ΠΑΕΙ 1 ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ.....ΚΑΠΟΙΑ ΣΗΜΑΔΙΑ ΤΑ ΧΩ ΔΕΙ ΚΑΙ ΣΕ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ ΜΕ ΤΗΝ ΔΑΣΚΑΛΑ ΜΑΣ ......ΕΙΝΑΙ ΠΟΛΥ ΜΙΚΡΗ ΑΚΟΜΗ,ΘΕΛΕΙ ΤΟΝ ΧΡΟΝΟ ΤΗΣ ΝΑ ΠΡΟΣΑΡΜΟΣΤΕΙ.....ΜΑΚΑΡΙ ΝΑ ΞΕΡΑ....ΘΑ ΜΑΘΩ ΟΜΩΣ ΚΑΙ ΘΑ ΣΑΣ ΠΩ..ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ ΠΟΛΥ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ευχαριστώ πολύ! Ακόμα είναι νωρίς για να βγάλουμε ασφαλή συμπεράσματα για την κόρη σας, όπως και να έχει όμως όλα θα πάνε καλά αφού το ψάχνετε από τώρα. Καλή πρόοδο σας εύχομαι!Να διαβάζετε με κέφι, παίζοντας και διασκεδάζοντας!

      Διαγραφή
  3. Όντως πολύ ξεκάθαρες και χρήσιμες οι παρατηρήσεις.Καλή δύναμη και πολύ κουράγιο και υπομονή στους γονείς. Είμαι φιλόλογος κι εχώ δουλέψει πέντε χρόνια με παιδί με ΔΕΠ-Υ και όλα τα παρεπόμενα. Τώρα ως γονιός βλέπει ότι η 7χρονη κόρη μου έχει ένα θεματάκι - σίγουρα όχι ΔΕΠ-Υ. Στο νηπιαγωγείο είχαμε κάνει και το Α-τεστ και τα αποτελέσματα ήταν καλά, αλλά βλέπω πως έχει δυσκολία στην αυτοδιαχείριση και οργάνωση του χρόνου και ως αφαιρείται συχνά. Πρέπει να είμαι δίπλα της για να λειτουργήσει. Πρέπει απλά να τις δώσω χρόνο υποστηρίζοντας την ή να το ψάξω; επίσης να αναφέρω ότι είναι το 1ο από τρία παιδιά, ηλικίας 3,5 και 18 μηνών τα άλλα...ευχαριστώ

    Ελένη

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ελένη, για να μπορέσω να σε βοηθήσω στείλε μου περισσότερες πληροφορίες για τις δυσκολίες του παιδιού στο προσωπικό μου e-mail: sofiatsin@gmail.com

      Δηλαδή πες μου πως είναι στο σχολείο, αν προσέχει, αν κάνει κάποια παράπονα η δασκάλα και τι εννοείς ότι πρέπει να είσαι δίπλα της για να λειτουργήσει...όσον αφορά τα μαθήματα ή γενικά;
      Όσα περισσότερα δεδομένα έχω τόσο καλύτερα μπορώ να σε συμβουλεύσω!

      Διαγραφή
  4. Οι παραπάνω συμβουλές είναι πολύ χρήσιμες και τις εφαρμόζω ήδη.Τι περισσότερο όμως μπορώ να κάνω για να βοηθήσω το γιό μου που έχει μέτριου βαθμού διάσπαση προσοχής χωρίς υπερκινητικότητα και πηγαίνει στην Α γυμνασίου(αντιμετωπίζει δυσκολίες στα μαθηματικά και στην απομνημόνευση αλλά είναι άριστος στην έκθεση και δείνει το Μάιο εξετάσεις για το Lower)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Πειτε μου τι δυσκολίες αντιμετωπίζει στα μαθηματικά ώστε να μπορώ να βοηθήσω.
      Για την απομνημόνευση πάρτε μερικές ιδέες εδώ http://paidagwgos.blogspot.gr/2013/02/blog-post_10.html

      Για περισσότερα βρείτε με στο facebook ή γράψτε μου e-mail

      Διαγραφή
  5. Γεια σας, συγχαρητήρια για το blog σας.
    Νομίζω ότι ο 11χρονος γιος μου έχει διάσπαση προσοχής.
    Στην τάξη φαίνεται να βαριέται κάποιες φορές, αφαιρείται, κάπου κάπου ξεχνάει να κάνει εργασίες που έχουν για το σπίτι κλπ και γενικά είναι ανώριμος και ως προς τη συμπεριφορά του. Κατά τ' άλλα, καλός μαθητής, με κοφτερό μυαλό, που όμως βαριέται να βάλει να δουλέψει (πχ. είναι τέλειος στην απομνημόνευση, στη Γλώσσα κλπ, αλλά στα μαθηματικά, που πρέπει να σκεφτεί για να λύσει, τα παρατάει).
    Θα ήθελα να σας ρωτήσω τα εξής:

    -Το γεγονός ότι έχουμε αργήσει να δούμε ειδικό, καθιστά δυσκολότερη την αντιμετώπιση της κατάστασης;

    -Τα παιδιά με διάσπαση προσοχής, τι εξέλιξη έχουν συνήθως στη ζωή τους, ως προς τις διαπροσωπικές τους σχέσεις; Μπορούν να σπουδάσουν και να εργαστούν κανονικά;

    -Πώς μπορούμε, εμείς οι γονείς να βοηθήσουμε;
    Θεωρείτε ότι πρέπει να καθόμαστε συνεχώς πάνω από το κεφάλι τους όταν διαβάζουν, να τα ελέγχουμε, να τους θυμίζουμε εργασίες που έχουν ξεχάσει να κάνουν, ή μήπως με αυτόν τον τρόπο τα κάνουμε πιο ανεύθυνα απ' ό,τι είναι;

    Σας ευχαριστώ για την υπομονή σας, και εκ των προτέρων, για τη βοήθειά σας:)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Εννοείται ότι δεν μπορώ να σας πω αν το παιδί σας έχει διάσπαση προσοχής. Μπορείτε να κλείσετε ένα ραντεβού στο ΚΕΔΔΥ της περιοχής σας για αξιολόγηση.
      Να σας απαντήσω στις ερωτήσεις σας
      - Ποτέ δεν είναι αργά για παρέμβαση και αν νομίζετε ότι το παιδί έχει μαθησιακές δυσκολίες μπορείτε να απευθυνθείτε σε κάποιον ειδικό παιδαγωγό.
      - Τα παιδιά με διάσπαση προσοχής εν γένει μπορούν να σπουδάσουν και να εργαστούν κανονικά. Το σημαντικό είναι να ασχοληθούν με κάτι που τους ευχαριστεί και τους ταιριάζει!
      - Οι γονείς ΟΧΙ δεν πρέπει να κάθεστε από πάνω, ΔΕΝ πρέπει να γίνετε το σημειωματάριο και η υπενθύμιση του γιατί έτσι δεν θα γίνει ποτέ υπεύθυνος! Εσείς πρέπει να δίνετε το κίνητρο ώστε το παιδί να θέλει και να προσπαθεί να είναι οργανωμένο. Καλό είναι όταν ξεκινά το διάβασμα να γράφει σε ένα χαρτί τι έχει να κάνει για την μελέτη του. π.χ. ιστορία, άσκηση γλώσσα, άσκηση μαθηματικά κ.λ.π. Μόλις τελειώνει κάθε δραστηριότητα να τη διαγράφει από το χαρτί. Έτσι θα ξέρει τι άλλο έχει να κάνει και πόσο έχει προχωρήσει. Στο σχολείο ενθαρρύνετε τον να χρησιμοποιεί σελιδοδείκτες για να σημειώνει που βρίσκεται ή ακόμα να έχει ένα τετράδιο ως σημειωματάριο όπου θα γράφει τι κάνουν σε κάθε μάθημα. Αυτό για μερικά παιδιά είναι πολύ αποδοτικό.
      Για περισσότερα γράψτε μου στο sofiatsin@gmail.com

      Διαγραφή
  6. ΓΕΙΑ ΣΑΣ ΚΑΙ ΣΥΓΧΑΡΗΤΗΡΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΙΣΤΟΣΕΛΙΔΑ! Ο ΓΙΟΣ ΜΟΥ ΕΙΝΑΙ 19 ΧΡΟΝΩΝ ΚΑΙ ΜΟΛΙΣ ΠΡΙΝ ΑΠΟ 4 ΧΡΟΝΙΑ ΑΝΑΚΑΛΥΨΑΜΕ ΟΤΙ ΕΧΕΙ ΔΕΠΥ! ΦΕΤΟΣ ΕΙΝΑΙ Η ΔΕΥΤΕΡΗ ΠΡΟΣΠΑΘΕΙΑ ΠΟΥ ΚΑΝΕΙ ΣΕ ΕΝΑ ΤΜΗΜΑ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗΣ ΣΤΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ! ΑΠΟ ΤΟΝ ΙΑΝΟΥΑΡΙΟ ΞΕΚΙΝΗΣΕ ΝΑ ΠΑΙΡΝΕΙ RITALIN! ΤΑ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ ΜΑΣ ΠΟΛΛΑ ΚΑΙ ΠΟΙΚΙΛΑ! ΜΕ ΤΟ ΣΗΜΑΝΤΙΚΟΤΕΡΟ ΤΟΥ ΥΠΝΟΥ! ΘΕΛΕΙ ΝΑ ΚΟΙΜΑΤΑΙ ΤΗΝ ΗΜΕΡΑ (η παρακολούθηση στο πανεπιστήμιο δεν είναι υποχρεωτική) ΚΑΙ ΠΕΡΝΑ ΤΙΣ ΝΥΚΤΕΣ ΞΥΠΝΙΟΣ ΚΑΝΟΝΤΑΣ ΤΙΣ ΑΣΚΗΣΕΙΣ, ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΣ, ΒΛΕΠΟΝΤΑΣ ΔΙΑΦΟΡΕΣ ΣΕΙΡΕΣ ΣΤΗΝ ΤΗΛΕΟΡΑΣΗ! ΟΠΩΣ ΕΙΝΑΙ ΕΠΟΜΕΝΟ,Η ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΤΟΥ ΖΩΗ ΕΧΕΙ ΠΕΡΙΟΡΙΣΤΕΙ!ΚΑΘΕ ΦΟΡΑ ΠΟΥ ΤΟΥ ΕΠΙΣΗΜΑΙΝΟΥΜΕ ΟΤΙ ΘΑ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΑΛΛΑΞΕΙ ΣΥΝΗΘΕΙΑ ΟΙ ΑΝΤΙΠΑΡΑΘΕΣΕΙΣ ΕΙΝΑΙ ΕΝΤΟΝΕΣ! ΕΧΕΤΕ ΚΑΠΟΙΑ ΙΔΕΑ ΓΙΑ ΝΑ ΜΠΟΡΕΣΟΥΜΕ ΝΑ ΤΟΝ ΒΟΗΘΗΣΟΥΜΕ; ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ ΠΟΛΥ!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Καλησπέρα και ευχαριστώ για το μήνυμα. Το ότι το παιδί ξενυχτά και του αρέσει να διαβάζει και να κάνει τις δραστηριότητες του το βράδυ, δεν νομίζω ότι έχει σχέση με την ΔΕΠΥ. Ειναι πολύ σηυχνό φαινόμενο σε παιδιά της ηλικίας του! Γενικά όταν κάποιος κοιμάται 2-3 φορές αργά τότε ο οργανισμός συνηθίζει και πλέον κοιμάται την ημέρα και όχι τη νύχτα. Είναι μεγάλο παιδί πια και κατανοώ τις αντιπαραθέσεις....άρα όπως καταλαβαίνετε οι επιπλήξεις και οι προσταγές δεν έχουν καλό αποτέλεσμα. Ίσως χαλαρή συζήτηση θα βοηθούσε το παιδί να καταλάβει ότι θα έπρεπε να κοιμάται πιο νορμάλ ώρες (έστω ως τις 2 τα ξημερώματα), ότι το ξενύχτι έχει κακές συνέπειες για την υγεία και ότι δεν βοηθά στο πρόβλημα με την διάσπαση που έχει. Επίσης μπορείτε να του αναθέσετε κάποια δουλειά να κάνει το πρωί, βρείτε μια αιτία για να τον κάνετε να πρέπει να σηκωθεί νωρίς! Πρέπει σίγουρα να καταλαβαίνετε ότι ουσιαστικά αν και στα 19 είναι μάλλον ακόμα έφηβος και αντιδρά σε όσα προσπαθούν να του επιβληθούν! Συζήτηση και πάλι συζήτηση...η μόνη λύση! Η συμπεριφορά του άλλαξε μετά το Ritalin; Γράψτε μου περισσότερα στο sofiatsin@gmail.com

      Διαγραφή