Σελίδες

25 Σεπτεμβρίου 2014

Η ορθογραφία στο σχολείο

Η ορθογραφία παίζει σημαντικό ρόλο στα ελληνικά σχολεία, αφού σχεδόν καθημερινά τα παιδιά έχουν να μάθουν κάποιες φράσεις ή και λέξεις για ορθογραφία, την οποία γράφουν την άλλη μέρα στην τάξη. 

Τι γίνεται όμως με τα παιδιά που δυσκολεύονται στην ορθογραφία; 
Για κάποια παιδιά δεν είναι τόσο απλό να μαθαίνουν και να θυμούνται την ορθογραφία, ειδικά έτσι όπως δίνεται στο σχολείο. Όση προσπάθεια και αν κάνουν, όσες φορές και αν την γράψουν, ακόμα και αν την ξέρουν όταν τη γράφουν στο σπίτι....στο σχολείο κάνουν λάθη! 

Έτσι ο δάσκαλος/α παίρνει το τετράδιο, το διορθώνει με κόκκινο στυλό και ο μαθητής λαμβάνει ένα τετράδιο γεμάτο κατακόκκινα σημάδια και κάποια βαθμολογία τύπου Α- ή Β κλπ. 

Αυτό έχει ως αποτέλεσμα να μάθει το παιδί ορθογραφία;  Φυσικά όχι!
Το παιδί παίρνοντας ένα τετράδιο γεμάτο κόκκινα σημάδια και κακή βαθμολογία, απογοητεύται, μισεί αυτομάτως την ορθογραφία, θέλει να κρύβει το τετράδιο, σταματά να προσπαθεί να μάθει, φοβάται την ορθογραφία...! 

Τι πρέπει λοιπόν να αλλάξει όσον αφορά την ορθογραφία στο σχολείο:
- Ο δάσκαλος/α να μην χρησιμοποιεί κόκκινο στυλό! Και το μπλε μια χαρά κάνει τη δουλειά του, είναι πιο διακριτικό. 
- Κάτι που επίσης μπορούν να κάνουν οι δάσκαλοι όταν το παιδί έχει πολλά λάθη είναι να του ζητήσουν να τα διορθώσει στο σπίτι. 
- Να μην μπαίνει βαθμός! Τι μανία είναι αυτή με τη βαθμολόγηση παντού...! Το άλλο πάλι που έχω δει είναι τα τραγικά αυτοκόλλητα του τύπου χαρούμενη φατσούλα για όσους έγραψαν σωστά και λυπημένη φατσούλα για όσους μαθητές έκαναν λάθη! Ένα απλό τσεκ αρκεί, αν μπορείτε να γράψετε και κάτι θετικό ακόμα καλύτερα!  Αν θέλετε να βάλετε αυτοκόλλητο, βάλτε σε όλα τα παιδιά!
- Να μην είναι μεγάλη σε έκταση.
- Οι δύσκολες λέξεις να διδάσκονται στην τάξη, χρησιμοποιώντας μια εικόνα που θα βοηθήσει το παιδί να θυμάται την ορθογραφία. π.χ. για το ρήμα δακρύζω μπορούμε να σχεδιάσουμε κάποιον που κλαίει με τα δάκρυα σε σχήμα υ. Για τη λέξη πρόσωπο μπορούμε να ζωγραφίσουμε ένα πρόσωπο, του οποίου η μύτη να είναι ω κλπ! 
- Οι οικογένειες λέξεων είναι πολύ καλές, γιατί έτσι ομαδοποιούνται λέξεις με κοινή ορθοραφία.
- Κατά την εκφώνηση της ορθογραφίας να δίνεται ο απαραίτητος χρόνος ώστε όλα τα παιδιά να προλαβαίνουν να γράψουν και να μην αγχώνονται. Όταν ο χρόνος δεν επαρκεί, το παιδί δίνει σημασία στο να προλάβει να γράψει και όχι στο να σκεφτεί πως γράφονται οι λέξεις.
- Μετά την εκφώνηση της ορθογραφίας, καλό είναι να υπάρχει χρόνος και προτροπή για επανέλεγχο από τα παιδιά.

Σοφία Τσιντσικλόγλου
Ειδική Παιδαγωγός
sofiatsin@gmail.com

10 σχόλια:

  1. Εξαιρετικό άρθρο με πολύ χρήσιμες συμβουλές που όλοι μας οφείλουμε να εφαρμόζουμε,αν θέλουμε πραγματικά να βοηθήσουμε όλα μας τα παιδιά να μάθουν!Σε ευχαριστούμε-καλημέρα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. ΣΑΣ ΕΥΧΑΡΙΣΤΟΥΜΕ ΓΙΑ ΤΙΣ ΣΥΜΒΟΥΛΕΣ ΣΑΣ ΜΗΝ ΣΤΑΜΑΤΗΣΕΤΕ ΝΑ ΜΑΣ ΔΙΝΕΤΕ ΤΑ ΦΩΤΑ ΣΑΣ ....ΣΕ ΟΤΙ ΑΦΟΡΑ ΤΑ ΠΑΙΔΙΑ ΜΕ ΜΑΘΗΣΙΑΚΕΣ ΔΥΣΚΟΛΙΕΣ......ΜΑΣ ΕΙΣΤΕ ΑΠΑΡΑΙΤΗΤΗ,,,Κ ΠΑΛΙ ΕΥΧΑΡΙΣΤΟΥΜΕ...


      Διαγραφή
    2. Βλέπω η σελίδα πετυχαίνει το σκοπό της! :)

      Διαγραφή
  2. Σε ευχαριστώ πολύ για τις συμβουλές! Υπέροχη δουλειά γίνετε σε αυτό το blog :)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Τα ελληνικά είναι δύσκολη γλώσσα και τα παιδάκια μπερδεύονται με τόσους κανόνες.Ίσως οι δάσκαλοι στο δημοτικό πρέπει να δώσουν μεγαλύτερη βαρύτητα στο μάθημα της ορθογραφίας.Οι συμβουλές που δίνετε είναι χρήσιμες.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Η ορθοραφία πρέπει να διδάσκεται αναλυτικά, αλλά συνήθως γίνεται το αντίθετο..!

      Διαγραφή
  4. Πολύ καλές οι συμβουλές σας και ως δάσκαλος μπορώ να πω ότι τις εφαρμόζω σε μεγάλο βαθμό. Ούτε κόκκινο χρησιμοποιώ, ούτε βαθμούς βάζω, αφήνω αρκετό χρόνο, χρησιμοποιώ πολλές λέξεις από κοινή οικογένεια και πολλά άλλα που δεν αναφέρονται στο άρθρο σας. Είναι όμως γεγονός ότι κάποια παιδιά πραγματικά δυσκολεύονται να γράψουν σωστά κάποιες λέξεις ακόμα και μεγάλες τάξεις του δημοτικού. Το μεγαλύτερο πρόβλημα έγκειται στο ότι τα παιδιά αυτα όταν γράφουν, όχι μόνο ορθογραφία, δεν συνδυάζουν τους γραμματικούς κανόνες ώστε να αποφύγουν τα καταληκτικά λάθη και ούτε ανακαλού στη μνήμη τους τις οικογένειες των λέξων ώστε να αποφύγουν θεματικά λάθη. Χρειάζεται ιδιαίτερη προσπάθεια από αυτά και γι' αυτά τα παιδιά. Τέλος, θα πρέπει να βγάλουμε από το μυαλό μας ότι η ορθογραφία αποτελεί μία ξεχωριστή δραστηριότητα και να αποτελεί μία διαδικάσία του γραπτού λόγου χωρίς να αποκόπτεται από αυτόν. Να ξέρετα πάντως πώς ούτε και οι δάσκαλοι είναι χαρούμενοι όταν βλέπουν ορθογραφικά λάθη σ' ένα κείμενο των μαθητών τους κι επίσης η προσπάθεια που γίνεται από αυτούς είναι τεράστια.

    Σας ευχαριστώ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ευχαριστώ για το σχόλιο!
      Αν έχετε κάποιο αποτελεσματικό τρόπο διδασκαλίας της ορθογραφίας μέσα στη σχολική τάξη θα ήθελα πολύ να τον μοιραστείτε εδώ, ώστε να το διαβάσουν κι άλλοι συνάδελφοι σας.

      Διαγραφή