Κάποια πρώτα σημάδια μπορούν να παρατηρηθούν στο νηπιαγωγείο ή ακόμα και στην προσχολική ηλικία:
- Δυσκολία στο συντονισμό αδρών και λεπτών κινήσεων. π.χ. δέσιμο κορδονιών, πήδημα με το ένα πόδι.
- Δυσκολία προσανατολισμού στο χώρο. π.χ. δεξί-αριστερό, μπροστά-πίσω
- Δυσκολία προσανατολισμού στο χρόνο π.χ. μπερδεύει σήμερα-χθες, χθες-αύριο, φέτος-πέρσι. Δεν έχει την "αίσθηση" του χρόνου.
- Δυσκολία μνήμης. π.χ. Ξεχνά οδηγίες, ξεχνά τα πράγματά του, δεν μπορεί εύκολα να μάθει κάτι απέξω.
- Δυσκολία να κρατήσει ρυθμό. π.χ. με παλαμάκια
Από τη στιγμή που τα παιδιά ξεκινούν το διάβασμα και τη γραφή, ουσιαστικά δηλαδή μετά τα χριστούγεννα της Α' δημοτικού, οι ενδείξεις ύπαρξης μιας μαθησιακής δυσκολίας - δυσλεξίας γίνονται πιο αισθητές και συγκεκριμένες.
Στην ανάγνωση
- Διαβάζει συλλαβιστά
- Διαβάζει "άχρωμα", βαρετά
- Χάνει το σημείο που βρίσκεται όταν διαβάζει ένα κείμενο
- Αντικαθιστά λέξεις με παρόμοιες ακουστικά
- Συγχέει γράμματα που μοιάζουν ακουστικά π.χ. βάρος αντί για φάρος
- Αλλάζει τη σειρά των γραμμάτων ή πιο συχνά των συλλαβών. π.χ. Διαβάζει μπανόλι αντί για μπαλόνι.
- Παραλείπει γράμματα ή συλλαβές
- Προσθέτει γράμματα ή συλλαβές
- Δυσκολεύεται στην ανάγνωση των δίψηφων
- Δυσκολεύεται στην κατανόηση κειμένου, δηλαδή ενώ διαβάζει δεν καταλαβαίνει τι διαβάζει!
Στη γραφή
- Συγχέει τα γράμματα που μοιάζουν ακουστικά. π.χ. δ-θ, γ-χ, φ-β
- Συγχέει γράμματα που μοιάζουν οπτικά. π.χ. ο-α, β-θ, π-τ
- Παραλείπει γράμματα, κυρίως σε λέξεις με δίψηφα ή τρίψηφα σύμφωνα π.χ. παλόνι αντί για μπαλόνι, ακούδα αντί για αρκούδα, πατελόνι αντί για παντελόνι
- Προσθέτει γράμματα. π.χ. αρκρούδα αντί αρκούδα, παραρλία αντί παραλία
- Κάνει πολλά πρθογραφικά λάθη αν και γνωρίζει τους κανόνες
- Κάνει λάθη ακόμα και στην αντιγραφή
- Γράφει με λάθος σειρά τις συλλαβές μιας λέξης. π.χ. βαλέρι αντί βαρέλι
- Γράφει κολλητά τις λέξεις σε μια πρόταση π.χ. ηγάταήπιετογάλα
- Χωρίζει τις λέξεις λάθος σε μια πρόταση π.χ. παίζω με τημπα λα
- Αντιστρέφει γράμματα π.χ. ε - 3
Στα μαθηματικά
- Δυσκολεύεται να μάθει την ώρα
- Δυσκολεύεται να μάθει τις εποχές, τους μήνες και τη σωστή σειρά τους
- Δυσκολεύεται στις έννοιες χωρικού προσανατολισμού π.χ. δεξιά-αριστερά, βόρεια-νότια
- Δυσκολεύεται στην κατανόηση μαθηματικών προβλημάτων
- Συγχέει αριθμούς που μοιάζουν οπτικά π.χ. 6-9, 1-7, 3-5
- Δυσκολεύεται στην εκμάθηση πρόσθεσης και αφαίρεσης. Θέλει πολύ χρόνο για να κάνει μια απλή πράξη, δεν γίνεται αυτοματοποίηση των πράξεων.
Αν δείτε ότι τα παιδιά σας ή οι μαθητές σας εμφανίζουν κάποια από τα παραπάνω σημάδια καλό είναι να ψάξετε για ύπαρξη μαθησιακών δυσκολιών - δυσλεξίας ώστε να γίνει και η ανάλογη παρέμβαση. Για να έχει ένα παιδί δυσλεξία δεν χρειάζεται να παρουσιάζει OΛΑ τα παραπάνω. Επίσης το να παρουσιάζει ένα παιδί κάτι από τα παραπάνω δεν σημαίνει οπωσδήποτε ότι έχει μαθησιακές δυσκολίες!
Σοφία Τσιντσικλόγλου
Ειδική Παιδαγωγός
sofiatsin@gmail.com
paidagwgos.blogspot.gr
ενδιαφέρον.. και είναι γεγονός ότι χρειάζεται προσοχή αυτό το θέμα..
ΑπάντησηΔιαγραφήΚαλημέρα! Υπάρχει βραβείο στο blog μου (noikokirio.blogspot.gr) ως μικρή ένδειξη για την υποστήριξη και το ενδιαφέρον!
ΑπάντησηΔιαγραφήΕυχαριστώ Τόνια! :)
Διαγραφήπολυ ενδιαφερον το μπλογκ σας....
ΑπάντησηΔιαγραφήυπαρχει καποιο αρθρο για παιδια στα οποια εγινε καθυστερημενα διαγνωση δυσλεξιας δηλ.γυμνασιο υπαρχει?????
....πως μπορει ενας γονεας να βοηθησει μαθησιακα αλλα και ψυχολογικα ενα εφηβο ο οποιος εχει μεγαλα κενα αλλα και χαμηλη αυτοεκτιμηση λογω της μη εγκυρης διαγνωσης?και ποια τα δικαιωματα αυτου του παιδιου?πως αντιμετωπιζονται οι καθηγητες οι οποιοι δεν δειχνουν καμια επιεικια για το "προβλημα" αυτων των παιδιων???????
..συγνωμη για ολες αυτες τις ερωτησεις...απλα ψαχνω να βρω λυση στο προβλημα
Κατερίνα σε ευχαριστώ για τα καλά σου λόγια. Το παιδί έχει έστω και αργά χαρτί με διάγνωση δυσλεξίας; Αν ναι, τότε οι καθηγητές πρέπει να τον εξετάζουν προφορικά σε όλες τις τάξεις. Τώρα για κάτι περισσότερο είναι στο χέρι και την διάθεση του καθηγητή να βοηθήσει ή όχι. Η αλήθεια είναι ότι οι περισσότεροι δεν βοηθούν και δεν κατανοούν το παιδί.
ΔιαγραφήΌσον αφορά τα μαθησιακά κενά του παιδιού....πρέπει να καλυφτούν, και αυτό θα γίνει με παρέμβαση ειδικής αγωγής. Ο ειδικός παιδαγωγός θα δει τις συγκεκριμένες δυσκολίες του παιδιού και θα φτιάξει το κατάλληλο πρόγραμμα που θα βοηθήσει το παιδί αποτελεσματικά. Αν τα μαθησιακά κενά παραμένουν, ο μαθητής δεν μπορεί να προχωρήσει παρακάτω και σύντομα θα αρχίσει να απογοητεύεται.
Πάντως μου έδωσες ιδέα για το επόμενο άρθρο, δεν έχω γράψει κάτι σχετικό.
Αν θες γράψε μου περισσότερες πληροφορίες για το παιδί και τις δυσκολίες του στο sofiatsin@gmail.com για να σε βοηθήσω περισσότερο.
Συγχαρητήρια για τα άρθρα σας πρώτα απ' όλα!!
ΑπάντησηΔιαγραφήΜήπως μπορείτε να με βοηθήσετε;; Αν έχουμε υποψία δυσλεξίας για κάποιον μαθητή ή μαθήτριά μας στο Δημοτικό, πού μπορούμε να απευθυνθούμε;; Πώς μπορούμε να τον/την βοηθήσουμε μέσα στην τάξη;; Ευχαριστώ
Πιστεύω ότι πρέπει να ενημερωθούν οι γονείς, δηλαδή να τους μεταφέρετε αυτή την υποψία. Επίσης πρέπει να μιλήσετε με τον διευθυντή του σχολείου και αν γίνεται με τον σχολικό σύμβουλο. Αν υπάρχει και τμήμα ένταξης στο σχολείο σας πρέπει να μιλήσετε στον ειδικό παιδαγωγό. Αυτές θεωρώ ότι πρέπει να είναι οι κινήσεις σας.
ΔιαγραφήΌσον αφορά τις δυσκολίες του παιδιού και την αντιμετώπιση τους μέσα στην τάξη πρέπει να μου πείτε συγκεκριμένα πράγματα για να μπορώ κι εγώ να δώσω οδηγίες. Αν θέλετε γράψτε μου για τις δυσκολίες που αντιμετωπίζει η μαθήτρια και τι τάξη είναι στο sofiatsin@gmail.com
κα Σοφια, συγχαρητήρια για τα πολυ βοηθητικά άρθρα και σχόλια σας. Ο γιος μου είναι 6 χρόνων και 3 μηνών. Βρίσκεται στην α δημοτικού και δυσκολεύεται πολυ στην ανάγνωση. επίσης συχνά αλλάζει την κατεύθυνση-φορά κάποιων γραμμάτων και αριθμών πχ 2, 9, ε, 3, 5 κλπ. ένα άλλο χαρακτηριστικό του είναι οτι σκέφτεται πολλα πράγματα ταυτόχρονα με αποτέλεσμα κάποιες φορες να δυσκολεύεται να συγκεντρωθεί και να τελειώσει πρώτα το ένα και μετά το άλλο... στα μαθηματικά είναι πολυ καλός και δεν παρουσιάζει κανένα πρόβλημα. Κατα τα αλλα είναι έτοιμολογος και γενικά τα σχόλια αυτών που τον γνωρίζουν (όχι απο το σχόλιο) είναι οτι είναι ιδιαίτερα έξυπνος. κάποιοι απο αυτούς είναι εκπαιδευτικοί που θεωρώ οτι είναι έμπειροι με τα παιδιά... Ακόμα, ο γιος μου έχει κάποια μικροπροβλήματα με την προφορά κάποιων γραμμάτων και κάνει μαθήματα σε λόγο θεραπευτικά η οποία λέει οτι δεν έχει εντοπίσει κάποιο μαθησιακή πρόβλημα και οτι απεναντίας είναι πολυ έξυπνος και οτι αυτο που μπορει να φταίει είναι οτι προσπαθεί να ξεγελάσει το σύστημα. προσωπικά ανησυχώ μηπως υπάρχει κάποιο πρόβλημα και οτι τον πιέζουμε για κάτι με τροπο που δεν μπορει να ανταποκριθει
ΑπάντησηΔιαγραφήΣας ευχαριστώ για τα καλά σας λόγια!
ΔιαγραφήΌλα αυτά που γράφετε δίνουν κάποια εικόνα μαθησιακής δυσκολίας, αλλά δεν μπορώ να πω με σιγουριά τίποτα βέβαια. Από τη στιγμή που σας απασχολεί το θέμα, καλό είναι να βρείτε ειδικό παιδαγωγό που κάνοντας κάποια αξιολόγηση στο παιδί θα μπορέσει μέσω παρέμβασης ειδικής αγωγής να βοηθήσει το παιδί στα πρώτα του βήματα στην μάθηση και κυρίως στην ανάγνωση. Παράλληλα, εφόσον υπάρχουν δυσκολίες στην εκφορά γραμμάτων καλώς κάνετε λογοθεραπεία και να συνεχίσετε, αρκεί το άτομο να είναι καταρτισμένο.