Σελίδες

6 Νοεμβρίου 2013

Διάγνωση μαθησιακών δυσκολιών

Νομίζω ότι το παιδί μου έχει μαθησιακές δυσκολίες, τι να κάνω; Από το σχολείο μου είπαν ότι το παιδί ίσως έχει δυσλεξία, τι να κάνω; Το παιδί μου διαβάζει αργά, αντιστρέφει γράμματα, κάνει πολλά ορθογραφικά λάθη, κάνει ώρες να τελειώσει τις ασκήσεις....τι να κάνω;


Σε όλα αυτά τα ερωτήματα, η απάντηση είναι απλή: Απευθυνόμαστε στους ειδικούς θεραπευτές!

Η αξιολόγηση του παιδιού πρέπει να γίνει από τις δημόσιες υπηρεσίες, όπως τα Κέντρα Διαφοροδιάγνωσης, Διάγνωσης και Υποστήριξης Ειδικών Εκπαιδευτικών Αναγκών (ΚΕΔΔΥ) και τα Ιατροπαιδαγωγικά Κέντρα (ΙΠΔ).  Η διαδικασία μπορεί να είναι χρονοβόρα γιατί συνήθως τα ραντεβού κλείνονται μετά από μήνες, αλλά πρέπει να γίνει! Και λέω πρέπει, επειδή οι αξιολογήσεις γίνονται δεκτές από τα σχολεία μόνο αν είναι από δημόσιο φορέα.

Συμβουλευτικά γράφω ότι περισσότερη σημασία έχει η παρέμβαση και η παροχή βοήθειας στο παιδί, ώστε να μην χάνεται πολύτιμος χρόνος και έπειτα η διάγνωση. Πού απευθυνόμαστε:
- Σε Ειδικό παιδαγωγό , για τις μαθησιακές δυσκολίες
- Σε Λογοθεραπευτή, για δυσκολίες άρθρωσης και ομιλίας
- Σε Εργοθεραπευτή, για δυσκολίες στην λεπτή κινητικότητα και γενικά την κίνηση

Ο ειδικός θεραπευτής κάνοντας κάποια αξιολόγηση, θα φτιάξει πρόγραμμα παρέμβασης σύμφωνα με τις ανάγκες του παιδιού- ένα εξατομικευμένο πρόγραμμα παρέμβασης με συγκεκριμένους στόχους. Ο έμπειρος θεραπευτής είναι σε θέση να κάνει διάγνωση και να συστήσει το κατάλληλο εκπαιδευτικό πρόγραμμα για το παιδί. Για παράδειγμα, ο ειδικός παιδαγωγός φτιάχνει το μαθησιακό προφίλ του παιδιού, βλέπει τις συγκεκριμένες μαθησιακές του δυσκολίες και με τις κατάλληλες ασκήσεις και μεθόδους βοηθά τον μαθητή να βελτιωθεί, να οργανωθεί και να αντιμετωπίσει τις δυσκολίες του. 
  

Σοφία Τσιντσικλόγλου
Ειδική Παιδαγωγός
sofiatsin@gmail.com
paidagwgos.blogspot.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου