Σελίδες

14 Μαρτίου 2014

Ο πίνακας της ανάγνωσης

Πρόκειται για την βασικότερη άσκηση στην προσπάθεια βελτίωσης της δυσαναγνωσίας. Μπορεί να γίνει με παιδιά κάθε ηλικίας και τάξης που διαβάζουν αργά ή μπερδεύουν τις συλλαβές και έχουν δυσκολία στην ανάγνωση. Φτιάξτε έναν πίνακα με όλες τις συλλαβές στη σειρά, σαν αυτόν που βλέπετε εδώ.
 
Η βασική άσκηση είναι να δώσουμε ολόκληρο τον πίνακα στο παιδί και να του ζητήσουμε να διαβάσει πρώτα οριζόντια και μετά κάθετα. Αυτό μπορεί να γίνεται αρκετές φορές την εβδομάδα ως παιχνίδι, με στόχο να διαβάζει όλο και πιο γρήγορα. Διαβάστε το κι εσείς γρήγορα, γελάστε με τα λάθη σας και κάντε το παιδί να δει θετικά την άσκηση.
Άλλες ασκήσεις με τον πίνακα
- Μπορεί να δοθεί ολόκληρος ο πίνακας ή τμηματικά. π.χ. ανά γράμμα, θέλοντας να δώσουμε έμφαση στις συγκεκριμένες συλλαβές.
τα τε το τω τι τη τυ
- Μπορεί να δοθεί με συνδυασμό γραμμάτων π.χ. με δύο γράμματα που μπερδεύει το παιδί.
φα φε φο φω φι φη φυ
θα θε θο θω θι θη θυ 
- Μπορεί να δοθεί ως έναυσμα για ανάγνωση αλλά και για εύρεση λέξεων από κάθε συλλαβή. Να συνδυαστεί δηλαδή η ανάγνωση, η οπτική και ακουστική αναγνώριση των συλλαβών με τη γραφή.
π.χ. μα με μο μω μι μη μυ 
μαμά, μέρα, μόλις, μωρό, μισό, μήλο, μύλος
- Όταν το παιδί διαβάζει με άνεση φτιάχνουμε ανάλογες ασκήσεις με τα δίψηφα
π.χ. μπα μπε μπο μπω μπι μπη μπυ

Δείτε κι άλλες προτάσεις για τη Δυσαναγνωσία εδώ 

Σοφία Τσιντσικλόγλου
Ειδική Παιδαγωγός

15 σχόλια:

  1. καλημέρα σας και πολλα συγχαρητηρια..Ειμαι δασκαλα και με βοηθουν πολύ οι συμβουλες σας..εχω ένα μαθητη εκτης ταξης με διασπαση προσοχης..Ο μαθητης αυτος όταν γραφει τονιζει παντα το τελευταιο γραμμα κάθε λεξης..Τι μπορω να κανω για να τον βοηθησω?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Καλημέρα και ευχαριστώ πολύ για τα καλά λόγια!
      Ο μαθητής σας γνωρίζει τους κανόνες τονισμού;Ο λάθος τονισμός οφείλετε δηλαδή από άγνοια, από βιασύνη, από το σκεπτικό ας βάλω τόνους όπου να 'ναι; Πολλά παιδιά με μαθησιακές δυσκολίες δεν τονίζουν τις λέξεις καθόλου ή λανθασμένα μηχανικά χωρίς να σκεφτούν, εκτός αν κάποιος τους το υπενθυμίσει.
      Μπορείς να του ζητήσεις να προσέχει τους τόνους, να του δώσεις ασκήσεις με λέξεις για να τονίσει στο σπίτι, και να συζητήσεις με την μαμά του να κάνουν ασκήσεις τονισμού στο σπίτι. π.χ. άτονες λέξεις και προτάσεις για τονισμό ή λέξεις με λάθος τους τόνους για να τις διορθώσει.
      Η μόνη του δυσκολία είναι αυτή;

      Διαγραφή
    2. Ευχαριστω πολύ για τις απαντησεις σας..Ο μαθητης αυτος δε βαζει τονους όχι από αγνοια αλλα από βιασυνη..επισης ξεχναει συνεχως τετραδια βιβλια ασκησεις και δυσκολευεται να κατσει ησυχος την ωρα του μαθηματος...ευχαριστω και παλι .Θα διαβασω προσεκτικα τα αρθρα σας....

      Διαγραφή
    3. Πιστεύω ότι όλα αυτά πρέπει να τα συζητήσεις με την μητέρα του παιδιού, να εξεταστεί το ενδεχόμενο το παιδί να έχει ΔΕΠΥ (διάσπαση προσοχής και υπερκινητικότητα).

      Διαγραφή
  2. Καλησπερα και συγχαρητήρια.Ο γιος μου είναι 12 χρονών και ακόμα κομπιάζει λιγο στην ανάγνωση πράγμα που του δημιουργεί μεγάλη ανασφάλεια.Πιστεύετε πως η συγκεκριμένη άσκηση θα τον βοηθήσει??

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Καλησπέρα!
      Επειδή δεν γνωρίζω την αιτία του κομπιάσματος, δεν μπορώ να ξέρω και αν θα τον βοηθήσει αυτή η άσκηση. Καλό θα ήταν ένας ειδικός παιδαγωγός να αξιολογήσει το παιδί και αν χρειαστεί να κάνει παρέμβαση ειδικής αγωγής.
      Αν θέλετε να μου πείτε περισσότερα ώστε να μπορέσω να σας κατευθύνω πιο υπεύθυνα, γράψτε μου στο sofiatsin@gmail.com γιατί η φράση "κομπιάζει λίγο" είναι πολύ γενική και υποκειμενική!

      Διαγραφή
  3. Καλησπέρα σας!
    Θα ήθελα να ρωτήσω το εξής. Ένα παιδί με δυσαναγνωσία μπορεί να διαβάσει σωστά ένα κείμενο το οποίο το έχει διαβάσει αρκετές φορές (για εξάσκηση) ή κάθε φορά θα δυσκολεύετε; Το βοηθάει η επαναλαμβανόμενη ανάγνωση του ίδιου κειμένου για να το μάθει καλύτερα;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Όταν διαβάζει ένα κείμενο πολλές φορές καταλήγει να το μαθαίνει σχεδόν απέξω, οπότε δεν δυσκολεύεται ιδιαίτερα. Η επαναλαμβανόμενη ανάγνωση του ίδιου κειμένου δεν εξυπηρετεί σε τίποτα άλλο παρά να μάθει να το λέει παπαγαλία! Όταν ένα παιδί έχει δυσαναγνωσία χρειάζεται ολοκληρωμένη παρέμβαση για βελτίωση και αντιμετώπιση. Αν θες γράψε μου περισσότερα στο sofiatsin@gmail.com

      Διαγραφή
  4. Χαίρετε και συγχαρητήρια! Αυτή η άσκηση μπορεί να δοθεί και σε παιδί με δυσλεξία;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Καλημερα σας.ο γιος μου α δημοτικου.σημερα η δασκαλα του με ενημερωσε οτιδυσκολευεται στις τρισυλλαβες λεξεις και μαλιστα οτι με το πρωτο λαθος σταματαει να προσπαθει.ειναι γεγονος οτι αυτο το κανει καιστο σπιτι.πως μπορω να τον ξεμπλοκαρω

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Τι εννοείτε ότι δυσκολεύεται; Δεν διαβάζει τη λέξη, αργεί, διαβάζει λάθος; Θεωρώ ότι είναι πολύ νωρίς για τρισύλλαβες λέξεις αλλά για κάποιο λόγο φαίνεται ότι το παιδί έχει αγχωθεί και απογοητευτεί. Πρέπει να του εξηγήσετε ότι είναι μικρός ακόμα και ότι προσπαθώντας θα μάθε να διαβάζει καλά. Γνωρίζει όλα τα γράμματα; Διαβάζει με άνεση συλλαβες;

      Διαγραφή
  6. Καλησπερα σας.ο γιος μου θα ξεκινησει τη δ δημοτικου κ εχει δυσαναγνωσια( αργο ρυθμο κ δυσκολευεται σε μερικες λεξεις αν ειναι δυσκολες.)
    Πιο πανω γραψατε οτι τα παιδια με δυσαναγνωσια θελουν ολοκληρωμενο προγραμμα παρεμβασης.τι περιλαμβανει δηλαδη?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ένα πρόγραμμα παρέμβασης και αντιμετώπισης της δυσαναγνωσιας, περιλαμβάνει ασκήσεις με στόχο τη βελτίωση της ανάγνωσης, τον σωστό Ρυθμό ανάγνωσης, τον χρωματισμό της φωνής κλπ. Κάθε πρόγραμμα φτιάχνεται σύμφωνα με τις ανάγκες του κάθε παιδιού.
      Καλή πρόοδο εύχομαι και για πιο άμεση επικοινωνία γράψτε μου στο sofiatsin@gmail.com

      Διαγραφή
  7. Κατά τα άλλα δεν έχει άλλη δυσκολία ; τι ηλικία έχει το παιδί;

    ΑπάντησηΔιαγραφή