Σελίδες

8 Σεπτεμβρίου 2015

10 συμβουλές για καλύτερη επιστροφή στο σχολείο

Αρχίζουν πάλι τα σχολεία! Το καλοκαιράκι τελειώνει και οι σκέψεις πλέον μικρών και μεγάλων είναι στην έναρξη της νέας σχολικής χρονιάς. Δείτε μερικές συμβουλές για το πως θα γίνει πιο ομαλά και χαρούμενα η επιστροφή του παιδιού στο σχολείο:
1. Βάλτε τα παιδιά για ύπνο νωρίτερα. Αυτό καλό θα είναι να γίνει αρκετές μέρες πριν, ώστε να συνηθίζουν στο πρωινό ξύπνημα. 


2. Κάντε τις πρώτες αγορές, π.χ. σχολική τσάντα, κασετίνα, 1-2 τετράδια, μολύβια, για να μπαίνει και το παιδί στο κλίμα του σχολείου.

3. Συγυρίστε το δωμάτιο του παιδιού, αφαιρώντας όλα όσα θα του αποσπούν την προσοχή. Αφήστε χώρο για να τοποθετεί τα βιβλία και τα τετράδια, αδειάστε το γραφείο.

4. Αν το παιδί πηγαίνει για πρώτη φορά στο σχολείο ή αλλάζει σχολείο, περάστε και δείτε το σχολικό κτίριο. 

5. Ελάτε σε επαφή με κάποιους συμμαθητές του παιδιού. Βάλτε το παιδί να επικοινωνήσει με σχολικούς φίλους ή να κανονίσει να πάει παρέα με άλλα παιδιά στο σχολείο.

6. Συζητήστε οποιαδήποτε απορία του παιδιού σας για τη νέα σχολική χρονιά, τυχόν φόβους και άγχος. 

7. Οργανώστε κάτι σπέσιαλ για την πρώτη μέρα στο σχολείο. π.χ. 
* Αναμνηστική φωτογραφία το πρωινό της πρώτης μέρας - και μια αντίστοιχη το πρωινό της τελευταίας μέρας τον Ιούνιο (μια καλή ευκαιρία να δείτε και πόσο μεγάλωσε το παιδί σας μέσα στη χρονιά).
* Σπέσιαλ πρωινό γεύμα - ζητήστε από το παιδί να διαλέξει τι θα ήθελε να φάει για πρωινό, ακόμα κι αν είναι λίγο ανθυγιεινό!
* Οργανώστε μια ωραία βόλτα μετά το σχολείο - ο καιρός είναι καλός, τα μαθήματα ξεκινούν χαλαρά, άρα κάντε μια βόλτα σε ένα πάρκο/ γήπεδο/ θάλασσα.

8. Σκεφτείτε θετικά για την νέα σχολική χρονιά και προσπαθήστε να μεταδώσετε ενθουσιασμό και στο παιδί σας.

9. Μην εκδηλώνετε τυχόν δικό σας άγχος μπροστά στο παιδί. Αντίθετα προσπαθήστε να οργανωθείτε όσον αφορά για το εκπαιδευτικό υλικό που θα χρειαστείτε, την ώρα της καθημερινής μελέτης, το εβδομαδιαίο πρόγραμμα δραστηριοτήτων. 

10. Όταν κανονίζετε τις εξωσχολικές δραστηριότητες του παιδιού, επιλέξτε ώρες και μέρες που να είναι κατάλληλες. π.χ. πρώτα η ώρα της καθημερινής μελέτης και έπειτα η αθλητική δραστηριότητα.


Σοφία Τσιντσικλόγλου
Ειδική Παιδαγωγός


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου