Σελίδες

12 Ιανουαρίου 2010

Δυσλεξία και δευτερεύοντα μαθήματα

Τα παιδιά με μαθησιακές δυσκολίες - δυσλεξία, χρειάζονται πολύ περισσότερο χρόνο και προσπάθεια για να μάθουν το μάθημα της ιστορίας, της φυσικής, της γεωγραφίας, των θρησκευτικών. 
Καθημερινά καταβάλουν τεράστια προσπάθεια στο να αντεπεξέλθουν στις ασκήσεις της γλώσσας και των μαθηματικών. Καλό θα ήταν τα δευτερεύοντα- που ασφαλώς είναι πολύ σημαντικά μαθήματα, να είναι όσο γίνεται πιο διασκεδαστικά. 

Ζητήστε από τα παιδιά να μάθουν τα πιο βασικά από κάθε κεφάλαιο και κάντε εύστοχες ερωτήσεις κατά την εξέταση. Με λύπη βλέπω ότι ακόμα και στην εποχή μας τα παιδιά μαθαίνουν το μάθημα "παπαγαλία ". Το κρατάνε στη μνήμη τους για λίγες ώρες και τελικά δεν τους μένει τίποτα. 

Κατά τη γνώμη μου τα μαθήματα αυτά πρέπει να είναι πιο ανάλαφρα και η εξέταση τους να γίνεται με μικρές εύστοχες ερωτήσεις. Όταν το παιδί δυσκολεύεται να απαντήσει μια ερώτηση ας του δίνετε και μια δεύτερη ευκαιρία με άλλη ερώτηση για να δείτε αν όντως έχει διαβάσει το μάθημα. 

Είναι λυπηρό και απογοητευτικό για τα δυσλεξικά παιδιά που πραγματικά κοπιάζουν καθημερινά για να μάθουν το μάθημα, να παίρνουν χαμηλούς βαθμούς σε αυτά τα μαθήματα. Βαθμολογήστε και τη προσπάθεια, όχι μόνο το αποτέλεσμα! Να είστε ευχαριστημένοι και να χαρίζεται κάποιες μονάδες όταν βλέπετε ότι ο μαθητής ενδιαφέρεται για το μάθημα και πάντα προσπαθεί.

Κατά την εξέταση των μαθημάτων, κάντε απλές ερωτήσεις που απαιτούν σύντομη απάντηση. Ρωτήστε τα παιδιά με μαθησιακές δυσκολίες τα πιο σημαντικά στοιχεία του μαθήματος και όχι τις λεπτομέριες. 

Σοφία Τσιντσικλόγλου
Ειδική Παιδαγωγός
sofiatsin@gmail.com
paidagwgos.blogspot.gr


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου