Σελίδες

5 Ιανουαρίου 2011

Δραστηριότητες για παιδιά

Γυρνάει απ’ το σχολείο και μονομιάς κάθεται στον καναπέ και πιάνει το τηλεχειριστήριο. Της τηλεόρασης ή της κονσόλας. Μην του θυμώσετε, μη δυσανασχετήσετε. Έχει κι εκείνο ανάγκη να χαλαρώσει, να παρακολουθήσει το αγαπημένο του πρόγραμμα, να παίξει το αγαπημένο του παιγνίδι. Αλλά όταν μετά θα του πείτε τη λέξη «φτάνει», θα πρέπει να είστε έτοιμη να του δώσετε μια απάντηση στην ερώτησή του «και τι θα κάνω τώρα;».

Τα παιδιά είναι υπερκινητικά, δεν έχουν ανάγκη να «κάτσουν να ξεκουραστούν», όπως οι μεγάλοι, οπότε μην περιμένετε πως μόλις πέσει η διαταγή να σβήσει η τηλεόραση, το playstation, το κομπιούτερ, θα πατήσει το κουμπί του off και να κάτσει φρόνιμο και ήσυχο στην καρέκλα!


Θα το εκτιμήσει αφάνταστα, χωρίς φυσικά να το ξεστομίσει ποτέ, αν στην ερώτησή του «τι θα κάνω τώρα;», του πείτε «φόρεσε τα παπούτσια σου, θα βγούμε βόλτα μαζί!». Τα παιδιά λατρεύουν να περνούν χρόνο μαζί σας. Όποιο πρόγραμμα παίζει στην τηλεόραση, με όποιο ηλεκτρονικό παιγνίδι κι αν παθιάζεται, μόλις καταλάβει ότι θα κάνετε κάτι μαζί, είναι έτοιμο να παρατήσει τα πάντα για χάρη σας…

Προτείνετέ του μια βόλτα σ’ ένα μουσείο. Μπορεί η λέξη «μουσείο» να δημιουργεί ακόμη και σε σας χασμουρητά, αλλά το ξέρατε πως υπάρχουν μουσεία και ιδρύματα που ορισμένα απογεύματα έχουν δραστηριότητες για παιδιά; Ψάξτε τι υπάρχει κοντά σας, κάντε μια λίστα με τις μέρες και τις ώρες και προγραμματιστείτε αναλόγως!

Αν μικροί και μεγάλοι ζητάτε διασκέδαση και ψυχαγωγία, μια πολύ καλή ιδέα (πριν μπει η βαρυχειμωνιά) είναι να επισκεφτείτε τα διάφορα θεματικά πάρκα της πόλης σας, ή να πάτε σε κάποιο παγοδρόμιο, ή πάρκο για πατινάζ, (ή water park το καλοκαίρι) και να διασκεδάσετε με την ψυχή σας! Το παιδί σίγουρα θα το ευχαριστηθεί κι αν παίξετε κι εσείς μαζί του, θα του χαρίσετε μια απ’ τις ωραιότερες μέρες της ζωής του! Μπορείτε, επίσης, να επισκεφτείτε το ζωολογικό κήπο, το ενυδρείο, το πλανητάριο για να ψυχαγωγηθείτε ανακαλύπτοντας και μαθαίνοντας. Αν ο καιρός δεν το επιτρέπει, μπορείτε να πάτε σε ένα παιδότοπο και να περάσετε εκεί τη μέρα ή το απόγευμα ή το πρωινό σας.


Μέσα από όλες αυτές τις δραστηριότητες, θα βοηθήσετε το παιδί σας να ανακαλύψει τα ενδιαφέροντα και τα ταλέντα του. Μπορείτε να του προτείνετε να το εγγράψετε σε σχολή θεάτρου ή χορού, σε εργαστήρι ζωγραφικής ή χειροτεχνίας, να του προτείνετε να μάθει ένα μουσικό όργανο, να το πάτε σε μια παιδική χορωδία, να πάει σε κάποιο αθλητικό σύλλογο ή σωματείο για να ασχοληθεί με ομαδικό ή και ατομικό άθλημα. Προσοχή όμως, μην το παρακάνετε. Δεν πρέπει να «βαρυφορτώσετε» το πρόγραμμα του παιδιού γιατί πρέπει κάπως να απασχολείται τα απογεύματα!

Πηγή: http://www.mychild.gr/353

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου