Σελίδες

18 Αυγούστου 2012

Μαθηματικές δεξιότητες πριν το σχολείο

Οι περισσότεροι γονείς θεωρούν ότι για να κατακτήσει ένα παιδί μαθηματικές δεξιότητες πρέπει πρώτα να μάθει να γράφει και να διαβάζει. Όπως επίσης δεν γνωρίζουν ότι παίζοντας παιχνίδια με αριθμούς από μικρή ηλικία, δίνουν στα παιδιά τους τα κατάλληλα ερεθίσματα για να κατανοήσουν καλύτερα την αριθμητική στην Α' Δημοτικού. Παρακάτω δίνονται ιδέες για εκμάθηση και εξάσκηση.


Δραστηριότητες για το σπίτι!
1. Παίξτε παιχνίδια που απαιτούν την κατονομασία αριθμών σε σειρά (π.χ. "φιδάκι") ή κάντε ερωτήσεις τύπου "Ποιός αριθμός είναι μετά το 3;" "Ποιός αριθμός είναι δυο θέσεις πριν το 9;"κτλ. Απαραίτητη προϋπόθεση, το παιδί να έχει οπτική επαφή με τους αριθμούς.
2. Να βάζετε το παιδί να μετράει και να συγκρίνει μεγέθη και βάρη από διάφορα αντικείμενα που βρίσκονται μέσα στο σπίτι. (π.χ. "Τί είναι μεγαλύτερο το λεμόνι ή το καρπούζι; Ποιό είναι πιο βαρύ;")
3. Στο τραπέζι τοποθετήστε 4 ποτήρια ίδιου μεγέθους και γεμίστε τα νερό με την εξής αναλογία: 1/3, 1/2(μισό), 3/4, 1(γεμάτο). Ρωτήστε "Ποιό ποτήρι έχει περισσότερο νερό; Ποιό λιγότερο;" κ.τ.λ.
4. Δώστε του ένα περιοδικό και μια ομάδα αριθμών που πρέπει να ψάξει, π.χ. από το 1 μέχρι το 15. Αφήστε το να κυκλώσει ή να κόψει τα νούμερα και έπειτα να τα γράψει ή να τα κολλήσει σε ένα χαρτόνι με αριθμητική σειρά -από το μικρότερο στο μεγαλύτερο.
5. Επιπλέον στο εμπόριο υπάρχουν εκπαιδευτικά πάζλ με αριθμούς.
 Δραστηριότητες On-the-Go!
1. Ζητήστε τη βοήθεια του παιδιού για να συγκρίνετε τη τιμή από διάφορα προϊόντα στο σουπερ μαρκετ ή στο μανάβικο.
2. Όταν βρίσκεστε στο αμάξι πείτε του να παρατηρεί τις πινακίδες και να σας λέει ποιός αριθμός είναι μεγαλύτερος ή προσθέστε τους αριθμούς που βρίσκετε σε μια ταμπέλα.
3. Παίξτε το "Κυνήγι των αριθμών" δώστε του έναν αριθμό-στόχο που πρέπει να σας δείχνει ή να σας λέει όποτε το βρίσκει σε πινακίδες, ταμπέλες, σήματα κ.α.
4. Και τέλος κάτι πιο δύσκολο, καθώς πηγαίνετε σε κάποιο ραντεβού (π.χ. στον οδοντίατρο) δείξτε του την ώρα στο ρολόι σας και πείτε: π.χ. "Είναι 5:15 και μέχρι να φτάσουμε θα μας πάρει 30 λεπτά. Θα προλάβουμε να είμαστε εκεί στο ραντεβού μας που είναι στις 6:00;" και άλλες σχετικές ερωτήσεις.
 Να θυμάστε ότι πρέπει να δείχνετε υπομονή και να μην εκνευρίζεστε με το πρώτο λάθος. Τα παιδιά αναπτύσσουν θετική στάση προς τα μαθηματικά, όταν βλέπουν ότι και οι γονείς τους απολαμβάνουν τη χρησιμότητα των μαθηματικών, όχι μόνο για συνήθεις δραστηριότητες, όπως πληρωμή λογαριασμών και συνταγές μαγειρικής, αλλά επίσης για 
διασκέδαση μέσω παιχνιδιών.  

Πηγή: mother.gr της λογοθεραπεύτριας  Ειρήνης Γιαμούκη

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου