Σελίδες

18 Σεπτεμβρίου 2023

Πως να ενθαρρύνετε τα παιδιά να διαβάζουν βιβλία

Η ανάγνωση βιβλίων έχει πολλά οφέλη για τα παιδιά κάθε ηλικίας. Ενδεικτικά θα αναφέρω ότι η ανάγνωση βιβλίων ενισχύει την αναγνωστική ευχέρεια, την ορθογραφία, την γραπτή και προφορική έκφραση, τη φαντασία, ξεκουράζει το μυαλό, ταξιδεύει το νου. 

Τι μπορείτε να κάνετε για να ενθαρρύνετε τα παιδιά σας να διαβάζουν βιβλία; 


*  Να γίνετε το παράδειγμα! Αφήστε το κινητό στην άκρη και πάρτε να διαβάσετε βιβλία. 

* Κάντε συχνές επισκέψεις με τα παιδιά σε βιβλιοπωλείο ή σε βιβλιοθήκη για να διαλέγουν καινούρια βιβλία. Αφήστε τα να επιλέξουν ποιο βιβλίο θα ήθελαν να διαβάσουν. 

* Φτιάξτε στο σπίτι μια γωνιά ανάγνωσης. Δίπλα από μια βιβλιοθήκη/ ραφιέρα/ ότι έχετε για να βάζετε τα βιβλία, βάλτε πολυθρόνα, πουφ ή απλά μαξιλάρια, ώστε το παιδί να έχει ένα άνετο μέρος κι εύκολη πρόσβαση στα βιβλία. 

* Συνεχίστε να διαβάζετε στα παιδιά σας βιβλία, ακόμη κι αν έχουν μεγαλώσει αρκετά. Διατηρείστε την ώρα της ανάγνωσης μαζί!

* Αφήστε τα παιδιά να επιλέγουν ποιο βιβλίο θέλουν να διαβάσουν, ακόμη κι αν επιλέγουν το ίδιο βιβλίο πολλές φορές! 

* Κάντε την ανάγνωση διασκεδαστική, χρωματίζοντας την φωνή σας, κάνοντας αστείες φωνές, ειδικά όταν πρόκειται για κείμενο με διαλόγους. 

* Αν διαβάζετε εσείς στα παιδιά σας, φροντίστε να κάθονται δίπλα σας ώστε να βλέπουν και τις εικόνες αλλά και το κείμενο. Βοηθά επίσης να δείχνετε με το δάχτυλο/με μολύβι/ με ότι σας βολεύει, την σειρά που διαβάζετε κάθε φορά. 


Σοφία Τσιντσικλόγλου
Ειδική παιδαγωγός
www.paidagwgos.com

1 σχόλιο: