Σελίδες

3 Σεπτεμβρίου 2012

Οδηγίες προς εκπαιδευτικούς για την ενίσχυση της θετικής συμπεριφοράς των μαθητών

Σύντομα δάσκαλοι, δασκάλες, καθηγητές και καθηγήτριες θα υποδεχτείτε τους μαθητές της νέας σχολικής χρονιάς. Για να λειτουργήσει αρμονικά μια ομάδα όπως είναι η σχολική τάξη, χρειάζεται ενίσχυση της θετικής συμπεριφοράς των παιδιών. Πώς θα το πετύχεις αυτό:

 -Διασφάλισε το γεγονός ότι αξιολογείς τη θετική συμπεριφορά με τον ίδιο τρόπο που την αξιολογούν και οι μαθητές
Παραδείγματα
Όταν παρουσιάζεις τουςκανόνες λειτουργίας της τάξης, καθόρισε τις θετικές συνέπειες για εκείνους που τηρούν τους κανόνες και τις αρνητικές συνέπειες για εκείνους που δεν τους τηρούν.
Να δίνεις δεύτερη ευκαιρία στους μαθητές που αναγνωρίζουν τα λάθη τους, λέγοντας για παράδειγμα «επειδή αναγνωρίζεις ότι έκανες αντιγραφή της εργασίας από το βιβλίο, σου δίνω μια δεύτερη ευκαιρία να ξανακάνειςτην εργασία».
Να δίνεις επιθυμητές από τους μαθητές αμοιβές για την ακαδημαϊκή τους προσπάθεια.
π.χ. μεγαλύτερο διάλειμμα, εξαίρεση από εργασίες για το σπίτι ή μεγαλύτερους βαθμούς.

-Όταν οι μαθητές έρχονται σε επαφή με νέο υλικό ή καινούριες δεξιότητες, δώσε τους περισσότερη ενίσχυση.Παραδείγματα
Σχολίασε κάτι θετικό στην πρώτη προσπάθεια κάθε μαθητή.
Ενίσχυσε τους μαθητές που βοηθούν ο ένας τον άλλο.

- Όταν έχουν καθιερωθεί νέες μορφές συμπεριφοράς, δίνε ενισχύσεις με ακανόνιστο τρόπο, ώστε οι μορφές συμπεριφοράς να αποκτήσουν σταθερότητα.
Παραδείγματα
Να προσφέρεις απρόσμενες αμοιβές για τη θετική συμμετοχή στην τάξη.

- Οι καλοί μαθητές να επιβραβεύονται για τη δουλειά τους, χωρίς όμωςνα θεωρούν την επιβράβευση δεδομένη.

- Να χρησιμοποιείς ενδείξεις για την καθιέρωση νέων μορφών συμπεριφοράς.
Παραδείγματα
Βάλε στην τάξη αστείες ενδείξεις που να υπενθυμίζουν στους μαθητές τους κανόνες συμπεριφοράς.

- Από την αρχή της χρονιάς να επισημάνεις την προσοχή των μαθητών σε ένα πίνακα στον οποίο θα καταγράφονται τα αντικείμενα που θα πρέπει να έχουν πάντα πριν μπουν στην τάξη.
 - Διασφάλισε το γεγονός ότι όλοι οι μαθητές ακόμη και αυτοί που δημιουργούν προβλήματα, λαμβάνουν κάποιες αμοιβές, προνόμοια κλπ όταν εμφανίζουν επιθυμητή συμπεριφορά
Παραδείγματα
Συμβουλέψου τις σημειώσεις σου ώστε να βεβαιωθείς ότι όλοι οι μαθητέςλ αμβάνουν κάποιο είδος ενίσχυσης.
Καθιέρωσε κριτήρια αμοιβών έτσι ώστε όλοι οι μαθητές να έχουν ευκαιρίες να λάβουν κάποιες αμοιβές.

- Καθιέρωσε μια ποικιλία ενισχυτών
Παραδείγματα
Άφησε τους μαθητές να προτείνουν τους δικούς τους ενισχυτές ή να επιλέγουν από μία λίστα ενισχυτών.  

Μίλησε με τους γονείς ήτ ους άλλους δασκάλους για επιπλέον προτάσεις για ενισχυτές

- Χρησιμοποίησε την αρχή Premack για τον προσδιορισμότων αποτελεσματικών ενισχυτών
 Παραδείγματα
Παρακολούθησε τους μαθητές στον ελεύθερο χρόνο τους
Παρατήρησε με ποιους μαθητές τους αρέσει να συνεργάζονται
Η δυνατότητα να συνεργαστούν με τους φίλους τους λειτουργεί συχνά ως ένας αποτελεσματικός ενισχυτής.


Από το βιβλίο Θέματα διαχείρισης προβλημάτων σχολικής τάξης, του Παιδαγωγικού Ινστιτούτου

4 σχόλια:

  1. Αναφέρθηκε παραπάνω στο άρθρο το εξής : "Οι καλοί μαθητές να επιβραβεύονται για τη δουλειά τους, χωρίς όμως να θεωρούν την επιβράβευση δεδομένη."
    Ποιός θα ήταν ένας καλός τρόπος επιβράβευσης για ένα παιδί με διάσπαση προσοχής-υπερκινητικότητα; Αναφέρομαι σε ένα παιδί της Ε' τάξης, θα μπορούσε η επιβράβευση να τραβήξει την προσοχή του παιδιού ώστε να γίνει πιο πρόθυμο να δουλέψει; Είμαι εκπαιδευτικός και έχω αναλάβει να βοηθάω αυτό το παιδί στα μαθήματά του μετά το πέρας του σχολείου, είναι η πρώτη φορά που αντιμετωπίζω αυτή τη συμπεριφορά και προσπαθώ να βρω κάποιους τρόπους για να κάνω καλύτερη και πιο αποτελεσματική δουλειά με το παιδί. Περιμένω μια βοήθεια Σοφία !!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Υπάρχουν φορές που τίποτα δεν "συγκινεί" το παιδί....μου έχει συμβεί και το καταλαβαίνω! Θέλει πολύ προσπάθεια από εσένα, θα πρέπει να βρεις κάτι που να αρέσει στο παιδί και να λειτουργήσει ως κίνητρο. π.χ. Είχα μια μαθήτρια η οποία δεν συνεργαζόταν, έμαθα ότι της αρέσουν τα μικρά πόνυ-τα κουκλάκια-οπότε συμφωνήσαμε με τους γονείς της να κρατάμε ένα ημερολόγιο εβδομάδας και στο τέλος της κάθε μέρας να παίρνει αυτοκόλλητο αν ήταν συνεργάσιμη. Όταν συμπλήρωνε μια βδομάδα με αυτοκόλλητα θα έπαιρνε ένα πόνι για δώρο. Αυτό λειτούργησε πολύ θετικά και μετά από λίγο καιρό δεν χρειάστηκε να το συνεχίσουμε! Σε άλλα παιδιά πιάνει η συλλογή αυτοκόλλητων, η υπόσχεση ότι θα παίξετε κάποιο παιχνίδι στο τέλος αν κάνει γρήγορα τις ασκήσεις ώστε να σας μείνει χρόνος ή ότι θα ζωγραφίσετε...για το κάθε παιδί είναι διαφορετικό το πιθανό πετυχημένο κίνητρο!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Η ανταμοιβή πρέπει να συμφωνηθεί με το παιδί και αν είναι συνεργάσιμο ή πιο γρήγορο ή όποιος είναι ο στόχος, μόνο τότε θα πάρει την επιβράβευση. Αυτό εννοεί το άρθρο...να μην θεωρούν τα παιδιά δεδομένη την επιβράβευση. Ανάλογα με το προφίλ του παιδιού και τους στόχους βρίσκεις το κίνητρο, τη σωστή επιβράβευση που θα έχει αποτέλεσμα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ευχαριστώ πάρα πολύ!!! Κι εγώ κάτι τέτοιο σκεφτόμουν αλλά δεν ήμουν σίγουρη αν είναι ο σωστός τρόπος προσέγγισης του ενδιαφέροντος του παιδιού. Συγχαρητήρια για την προσπάθειά σου, συνέχισε με αυτά τα ενδιαφέροντα θέματα για να μαθαίνουμε κι εμείς οι υπόλοιποι.

      Διαγραφή