Τιμωρία....."Δεν θα ξαναστείλω μήνυμα μέσα στην τάξη"
Πολύ συχνά οι εκπαιδευτικοί έρχονται αντιμέτωποι με δύσκολες καταστάσεις και συμπεριφορές μέσα στη σχολική τάξη. Ακόμα και στη σύγχρονη εποχή ακούω για τιμωρίες όπως ορθοστασία στον πίνακα ή στη γωνία της τάξης ή γραφή 100 φορές "δεν θα ξανακάνω φασαρία μέσα στην τάξη" ή "δεν θα βγεις διάλειμμα" και άλλα τέτοια "ωραία"!!!
Μερικές συμβουλές για την τιμωρία μέσα στη σχολική τάξη:
- Οι τιμωρίες πρέπει να αποφεύγονται!
Η θετική ενίσχυση , ανταμοιβή, επιβράβευση της θετικής συμπεριφοράς είναι πιο αποδοτική από οποιαδήποτε τιμωρία.
- Οι κανόνες της τάξης να είναι σαφείς και κατανοητοί. Μπορείτε μάλιστα να κρεμάσετε τους κανόνες σε εμφανές σημείο και κατά διαστήματα να τους συζητάτε με τα παιδιά. Να υπενθυμίζετε δηλαδή τους κανόνες και πόσο σημαντική είναι η τήρησή τους για την καλή λειτουργία της τάξης.
- Όχι στις έντονες φωνές και στα ουρλιαχτά! Ένας δάσκαλος που βγαίνει "εκτός εαυτού" δεν βγάζει καλή εικόνα στα παιδιά. Στόχος δεν είναι να φοβούνται το δάσκαλο, αλλά να τον αγαπούν και να τον σέβονται.
- Μπορούν οι εκπαιδευτικοί να θυμώνουν; H απάντηση εδώ.
- Η τιμωρία δεν είναι ιδιαίτερα πετυχημένο τέχνασμα γιατί απλά "μαλώνει" τις κακές συμπεριφορές, χωρίς να δείχνει τις σωστές και αποδεκτές συμπεριφορές.
- Η αυστηρή τιμωρία μπορεί να προκαλέσει επιθετική ή αρνητική συμπεριφορά από την πλευρά του παιδιού. Συχνά τα παιδιά εκφράζουν άρνηση για το σχολείο επειδή τους μαλώνει ή φωνάζει πολύ η δασκάλα στην τάξη!
- Ο εκπαιδευτικός πρέπει να βρει θετικούς τρόπους να τραβά την προσοχή των μαθητών. Να κάνει το μάθημα ενδιαφέρον και να χρησιμοποιεί την πολυαισθητηριακή εκπαιδευτική μέθοδο.
- Η τιμωρία να μην είναι προσβλητική!
- Η τιμωρία να μην στερεί τα δικαιώματα του παιδιού, όπως να βγει διάλειμμα για να ξεκουραστεί.
- Αν κάποιο παιδί επανειλημμένα δημιουργεί προβλήματα, μιλήστε του κατ' ιδίαν. Συζητήστε την συμπεριφορά του, εκφράστε πως σας κάνει να νοιώθετε και τι δημιουργεί μέσα στην τάξη. Πείτε ότι δεν θέλετε να θυμώνετε και προτείνετε να συνεργαστείτε για να περνάτε όμορφα όλοι.
- Αρχικά προσπαθήστε να επαναφέρετε τον μαθητή με μια έντονη ματιά ή λεκτική φράση, χωρίς όμως φωνές και εντάσεις!
- Προειδοποιήστε τον μαθητή πριν την επιβολή τιμωρίας.Δώστε στο παιδί την ευκαιρία να συμμορφωθεί με τους κανόνες της τάξης.
- Βάλτε στοίχημα με τον εαυτό σας, να γίνετε καλύτερος εκπαιδευτικός, να μειώσετε τις εντάσεις στην τάξη, να δίνετε κίνητρα στους μαθητές όσον αφορά την μάθηση αλλά και τη συμπεριφορά τους.
- Να θυμάστε ότι αποτελείτε πρότυπο για τους μικρούς μαθητές!
- Προσπαθήστε να αναδείξετε το καλό στο χαρακτήρα του κάθε παιδιού. Είναι πολύ εύκολο να βάλουμε ταμπέλες στους μαθητές αλλά το πραγματικά αξιόλογο και πιο δύσκολο είναι να φέρουμε στην επιφάνεια τα θετικά τους στοιχεία. Για παράδειγμα αν ένα παιδί έχει ισχυρή προσωπικότητα και θέλει να επιβάλλεται στους άλλους, δώστε του ευκαιρίες να χρησιμοποιήσει την δυναμική του προσωπικότητα θετικά. π.χ Βάλτε το παιδί αυτό να οργανώσει ένα παιχνίδι, να είναι ηγέτης ενός δημιουργικού προγράμματος κ.λ.π
- Μην βάζετε ταμπέλες στους μαθητές, μην δημιουργείτε κλίκες, μην χωρίζετε την τάξη σε "καλά και κακά" παιδιά!
- Πλησιάστε κοντά όταν θέλετε να κάνετε παρατήρηση και ξεκινήστε λέγοντας το όνομά τους.
Να γράψω και ένα παράδειγμα με το τι έκανε μια δασκάλα δημοτικού, όταν ένα κοριτσάκι πήγε και της έκανε παράπονα ότι ο συμμαθητής της την κοροϊδεύει με λόγια. Η δασκάλα,φώναξε το παιδί αυτό κοντά της, όχι για να τον μαλώσει! Αντίθετα του ανέθεσε να κάνει κάτι, να τη βοηθήσει σε μια δραστηριότητα. Με μια απλή κίνηση δηλαδή, σταμάτησε τη διαμάχη, απέσπασε την προσοχή του παιδιού σε κάτι θετικό και του έδωσε και σημασία που ίσως από την αρχή επιζητούσε ο μαθητής. Του έδειξε πόσο καλός μπορεί να είναι απέναντι στη δασκάλα αλλά και στους συμμαθητές του!
Την επόμενη φορά λοιπόν που είστε έτοιμοι να βάλετε τιμωρία....σκεφτείτε αν μπορείτε να την αποφύγετε!
Σοφία Τσιντσικλόγλου
Ειδική Παιδαγωγός
sofiatsin@gmail.com
paidagwgos.blogspot.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου