Σελίδες

10 Ιουνίου 2014

Διαβάστε βιβλία....αλλιώς! Ιδέες για να αγαπήσουν τα παιδιά το διάβασμα

Πολλές φορές έχω γράψει ότι η εκπαίδευση πρέπει να είναι χαρούμενη και διασκεδαστική. Έτσι λοιπόν σας δίνω μερικές ιδέες για το πως να αγαπήσουν τα παιδιά την ανάγνωση. Το μόνο που θα χρειαστείτε είναι καινούρια ή και παλιά- αγαπημένα βιβλία του παιδιού, καλή διάθεση και φαντασία!
  • Διαβάζοντας μια ιστορία φτιάξτε ένα κόμικ
Πάρτε λευκά ή και χρωματιστά χαρτιά, χωρίστε τα σε μεγάλα ή μικρότερα ορθογώνια με ένα μαρκαδόρο
(φτιάξτε δηλαδή το πλαίσιο, όπως είναι σε ένα βιβλίο κόμικ). Αφού ολοκληρωθεί η ιστορία που διαβάζετε μαζί ή μόνο του το παιδί σας, δημιουργήστε με βάση της ιστορίας και των χαρακτήρων το δικό σας κόμικ. Φυσικά μπορείτε να του δώσετε ότι ύφος θέλετε, να ζωγραφίσετε και να φτιάξετε διαλόγους.

  •  Ζωγραφίστε αρχή - μέση- τέλος
Μετά την ανάγνωση ζητήστε από το παιδί να κάνει 3 ζωγραφιές που θα δείχνουν εν συντομία την πλοκή της ιστορίας/ παραμυθιού που διάβασε. 

  • Εναλλακτικό τέλος
Σκεφτείτε και βρείτε μαζί με το παιδί εναλλακτικό τέλος για την ιστορία σας. Μπορείτε μάλιστα να δώσετε πολλές διαφορετικές εκδοχές. 

  • Σχεδιάστε πόστερ
Φτιάξτε ένα πόστερ για υποτιθέμενο θεατρικό ή ταινία της ιστορίας που διαβάσατε. Βάλτε τίτλο, τα απαραίτητα λόγια και φυσικά πολύ χρώμα και ζωγραφική.

  • Αλλαγή τίτλου
Βρείτε διαφορετικούς τίτλους για την ιστορία σας. Τι θα ταίριαζε και τι όχι; Αν ήταν κάπως διαφορετικός ο τίτλος θα άλλαζε η ιδέα που θα είχαμε για το περιεχόμενο της ιστορίας; Ποιοι χαρακτήρες ακόμα θα μπορούσαν να συμμετέχουν; Κάντε διάφορες ερωτήσεις προκαλώντας τη σκέψη του παιδιού σας.

  • Γίνε δημοσιογράφος
Πείτε στο παιδί ως δημοσιογράφος να πάρει συνέντευξη από τον πρωταγωνιστή του βιβλίου σας. Να σκεφτεί ερωτήσεις και απαντήσεις που θα έδινε ο πρωταγωνιστής σας! Εναλλακτικά, κάντε εσείς το δημοσιογράφο και το παιδί τον πρωταγωνιστεί. Κάντε ερωτήσεις και περιμένετε απαντήσεις! 


Σοφία Τσιντσικλόγλου
Ειδική Παιδαγωγός

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου