Σελίδες

8 Νοεμβρίου 2011

Παιχνίδια και δραστηριότητες για την ανάπτυξη των λεπτών κινητικών δεξιοτήτων (Ηλικίες 5-12)

 5-8 ετών
1.Τριποδική λαβή (με 3 δάκτυλα) προγραφικές δραστηριότητες, να τραβάει γραμμές σε ορισμένη κατεύθυνση και να χρωματίζει μέσα σε πλαίσιο.- Κιμωλίες σε πίνακα, μαρκαδόρους, κερομπογιές, πινέλα. Βιβλία για ζωγράφισμα, προγραφικές δραστηριότητες.
2.Στροφή καρπού και να κρατά στη χούφτα αντικείμενα.- Πορτοφόλι, να αδειάζει κέρματα στην παλάμη. Μικρά μπουκάλια και βαζάκια, παιχνίδι με κλειδιά να στρίβει.
3. Να πιάνει με ακρίβεια και ν’ αφήνει με ακρίβεια και ταχύτητα (πιο αυτόματα).- Μικρότερες χάντρες, κέρμα σε κουμπαρά, μανταλάκια, μικρά Lego.
4.Κυρίαρχο χέρι, βοηθητικό χέρι.- Δραστηριότητες με κορδόνι και χάντρες, ίχνη με stencils βιβλία με αυτοκόλλητα, καλειδοσκόπια, παιχνίδια με κατασκευές.
5.Έλεγχος κινήσεων δακτύλων.- Μικρά μπαλάκια με πλαστοζυμαράκι, ξύσιμο μολυβιού, χειρισμό μικρών παιχνιδιών όπως τα play Mobil ανθρωπάκια , να κουμπώνει τα χριτς-χρατς, φερμουάρ, κουμπιά να σχεδιάζει μικρούς κύκλους , ψαλιδάκι να κόβει γωνίες και καμπύλες.- κίνηση κάθε δάκτυλου ανεξάρτητα, ικανότητα να περιστρέφει αντικείμενα στο χέρι χωρίς να το υποστηρίζει απέναντι στο σώμα του.

9-12 ετών
1.Αυτόματη και γρήγορη, ανεξάρτητη κίνηση δακτύλων/ ακριβή έλεγχο λεπτών κινήσεων για λειτουργικές δραστηριότητες.- να βάζει καρφίτσες με χοντρό κεφάλι σε χαρτόνι, να ανοιγοκλείνει μεγάλες παραμάνες, να δένει κόμπο το κασκόλ ή σκληρά κορδόνια παπουτσιών, να ενώνει στρίβοντας το σύρμα πίπας, να ανοιγοκλείνει σούστες, να κόβει κομμάτια σελοτέιπ, να διπλογυρίζει με λαστιχάκι κάρτες, να βάζει συνδετήρες σε χαρτόνι.
2.Καλό χειρισμό αντικειμένων μέσα στο χέρι/ ανάπτυξη όλων των μυών του χεριού.- να βάζει κέρματα σε κουμπαρά παίρνοντας ένα-ένα από την παλάμη με το ίδιο το χέρι, να ανακατεύει κάρτες, να πλέκει σκληρά κορδόνια ή σύρματα πίπας, να γυρίζει αλλιώς το μολύβι στο χέρι (π.χ. για να σβήσει με τη γόμα του μολυβιού) χωρίς τη βοήθεια του άλλου χεριού.
3. Αυτόματο οπτικο- κινητικό συντονισμό/ ανάπτυξη δεξιοτήτων γραπτής επικοινωνίας.- βιβλία με τελείες να τις ενώνει, γραφή, ζωγραφική, σχέδιο. Με το ψαλίδι να κόβει μικρά σχήματα, καλλιτεχνικές δραστηριότητες (χειροτεχνία).


Μετάφραση Κόκκαλη Μαρία από το βιβλίο “Fine motor skills in children with Down syndrome-a guide for parents and professionals”, Maryanne Bruni, Woodbine house 1998.
Πηγή: www.iliaktida.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου