Σελίδες

7 Σεπτεμβρίου 2012

Πρώτη φορά στο σχολείο

Πλησιάζει ο καιρός που ανοίγουν τα σχολεία και ίσως έφτασε η ώρα για το παιδάκι σας να πάει για πρώτη φορά στο σχολείο! Το νηπιαγωγείο ή το προνήπιο είναι ο πρώτος σταθμός στη σχολική ζωή κάθε παιδιού, επομένως πρέπει να είναι καλά προετοιμασμένο ώστε όλα να κυλήσουν ομαλά.

Το παιδί ουσιαστικά για πρώτη φορά θα λείψει για κάποιες ώρες από το σπίτι, μακρυά από τους γονείς και τό οικείο περιβάλλον. Καλό είναι οι γονείς να μιλούν για το σχολείο αρκετό καιρό πριν ώστε το παιδί να είναι έτοιμο όταν έρθει η μεγάλη μέρα. Δεν είναι λίγες οι φορές που τα παιδιά έχουν άγχος για το σχολείο επειδή τους είναι κάτι άγνωστο.
Γι’ αυτό φροντίστε
  • Να εξοικειώστε τα παιδιά με καταστάσεις και ρόλους που έχουν να κάνουν με τη σχολική  ζωή. ο Αυτό μπορεί πολύ εύκολα να γίνει παίζοντας! Υπάρχουν βιβλιαράκια με θέμα τον παιδικό σταθμό ή το σχολείο, διαβάστε τα στο παιδί. Έτσι θα μάθει από τους ήρωες των βιβλιων τι κάνουν στο σχολείο. Επίσης μπορείτε να παίξετε το παιχνίδι "Τα αρκουδάκια πηγαίνουν στο σχολείο".

    Οι οδηγίες του παιχνιδιού πολύ απλές: Συγκεντρώστε να αγαπημένα του λούτρινα ζωάκια ή ανθρώπινες φιγούρες από παιχνίδια και πάξτε...σχολείο! Φτιάξτε μια τάξη, με δασκάλα και μαθητές και δημιουργείστε ιστορίες από την καθημερινότητα μιας σχολικής τάξης.
  • Να μην έχετε εσείς άγχος! Πολλές φορές οι γονείς προκαλούν άγχος και φόβο στα παιδιά από τη δική τους ανασφάλεια. Κρατήστε τυχόν σκέψεις όπως " αχ πως θα τα παει στο σχολείο", "αν θα συμπαθήσει τη δασκάλα" και άλλα παρόμοια, κρυμμένες και στα παιδιά να είστε ήρεμοι και αισιόδοξοι!
  • Δείξτε ενθουσιασμό και χαρά που το παιδί μεγάλωσε και ήρθε η ώρα να κάνει πολλούς φίλους, να μάθει νέα πράγματα. Πείτε στο παιδί σας τα θετικά της σχολικής ζωής!
  • Μάθετε στο παιδί τις βασικές αρχές μια τάξης. Σημαντικό είναι να του πείτε πως για ότι χρειάζεται μπορεί να απευθυνθεί στη δασκάλα. Μπορείτε να κάνετε πρόβες στο σπίτι για το πως μπορεί το παιδί για παράδειγμα να ζητήσει από τη δασκάλα να πάει για νερό ή στην τουαλέτα.
  • Σε περίπτωση που υπάρχει έντονη η θλίψη του αποχωρισμού, με κλάματα και πανικό, μην χρησιμοποιήσετε την τακτική που παρατηρείται συχνά η μαμά να μένει στο σχολείο με το παιδί και κάθε μέρα να μειώνει την ώρα της παραμονής της εκεί. Καλύτερα είναι για να υπάρχει σταδιακή μετάβαση του παιδιού στο σχολικό περιβάλλον να το αφήνετε λιγότερη ώρα εκεί. π.χ. Ξεκινήστε αφήνοντας το στο νηπιαγωγείο 1 ώρα και κάθε μέρα να το αφήνετε όλο και περισσότερο μέχρι να συνηθίσει εντελώς.
  • Μην έχετε δισταγμό...όταν το παιδί σας βλέπει έτσι πιο δύσκολα θα ξεκολλήσει από πάνω σας!
  • Δείξτε εμπιστοσύνη στο παιδί σας ότι θα τα καταφέρει!
Σοφία Τσιντσικλόγλου
Ειδική Παιδαγωγός
sofiatsin@gmail.com
paidagwgos.blogspot.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου