Σελίδες

27 Αυγούστου 2010

Πρώτη μέρα στο σχολείο, στο νηπιαγωγείο, στο δημοτικό και στο γυμνάσιο

Η πρώτη μέρα στο σχολείο, προκαλεί άγχος σε πολλά παιδιά. Ειδικά για τα πρωτάκια του δημοτικού αλλά και τα πρωτάκια του γυμνασίου είναι μια μέρα που μπορεί να προκαλέσει αγωνία και έντονο άγχος. Θυμάμαι την δική μου πρώτη μέρα στο γυμνάσιο....όλα μου φαίνονταν τόσο άγνωστα, περίεργα και διαφορετικά. Είχα τόσο άγχος που δεν ξέρω πόσες λίγες ώρες κοιμήθηκα το προηγούμενο βράδυ. Μόλις βέβαια μπήκαμε στην τάξη και είδα τους παλιούς μου φίλους....ηρέμησα!!!

Κάθε παιδί θέλει κάποια προετοιμασία όσον αφορά την έναρξη του σχολείου. Και φυσικά όταν μιλάμε για πρωτάκι δημοτικού, εκεί τα πράγματα είναι πιο σοβαρά Πρέπει να προετοιμάσετε το μικρό σας για το σχολείο. Να μερικές ιδέες για το τι μπορείτε να κάνετε:Επισκεφθείτε μαζί του το σχολείο κάποια μέρα πριν ανοίξει, για να δει έστω και απ’ έξω το χώρο. Όσο ασήμαντο και αν σας φαίνεται, το να ξέρει εκ των προτέρων ένα τουλάχιστον από τα καινούρια πράγματα που έχει να αντιμετωπίσει, το χώρο, θα το βοηθήσει να προσαρμοστεί ευκολότερα. 


Την πρώτη ημέρα καλό θα ήταν να το συνοδεύσετε στο σχολείο –ή κάποιο άλλο στενό σας πρόσωπο, με το οποίο αισθάνεται άνετα, αν εσείς δεν μπορείτε– και να μείνετε για λίγο στο προαύλιο. Η παρουσία σας εκεί θα το ανακουφίσει, καθώς δε θα αισθάνεται μόνο του τουλάχιστον τα πρώτα λεπτά επαφής με το καινούριο περιβάλλον. Προσέξετε, όμως, να μην το παρακάνετε και μείνετε εκεί περισσότερο ή το συνοδεύετε κάθε μέρα. Ο σκοπός είναι να του δώσετε θάρρος στην αρχή για να αισθάνεται στη συνέχεια άνετα να πηγαίνει μόνο του. Η συνεχής παρουσία σας εκεί θα έχει το αντίθετο αποτέλεσμα: την πρώτη μέρα που θα χρειαστεί να εμφανιστεί μόνο του στο προαύλιο θα είναι σα να πηγαίνει πρώτη φορά στο σχολείο. 

Μιλήστε του για τους δικούς σας φόβους την πρώτη ημέρα στο σχολείο και πώς τους ξεπεράσατε. Μπορείτε, για παράδειγμα, να του διηγηθείτε πώς γνωρίσατε την πρώτη σας φίλη ή φίλο στο προαύλιο του σχολείου, και πώς γυρίσατε μετά την πρώτη μέρα χαρούμενοι στο σπίτι. Υποθέστε τι μπορεί να φοβάται και συζητήστε το. Πείτε του, για παράδειγμα, ότι τα μαθήματά του δε θα είναι δύσκολα και ότι είστε βέβαιοι πως θα τα πάει περίφημα σε όλα –χωρίς να επιμείνετε πολύ σε αυτό το τελευταίο, για να μην του δημιουργήσετε πρόσθετο άγχος με τις δικές σας, υψηλές απαιτήσεις. 

Δώστε παράδειγμα κάποιου άλλου παιδιού που γνωρίζει και συμπαθεί, μεγαλύτερου φίλου ή ξαδέρφου π.χ., και αναφέρετε πώς εκείνο ξεπέρασε τους φόβους του ή πώς πέρασε την πρώτη ημέρα στο σχολείο. Μην μπείτε, όμως, σε συγκρίσεις τύπου «εκείνος δε φοβόταν καθόλου» ή «ανυπομονούσε να πάει στο σχολείο», γιατί θα το κάνετε να αισθανθεί άσχημα. 
Φτιάξτε μια ιστορία με τον αγαπημένο του ήρωα στην ίδια κατάσταση. Κάντε την αστεία, με μια δόση ηρωισμού αν ο ήρωας έχει υπερφυσικές δυνάμεις, και βεβαιωθείτε ότι τελειώνει με πολλούς καινούριους φίλους γύρω από τον πρωταγωνιστή. 
 Εξηγήστε του αναλυτικά τι θα κάνει εκεί, τι θα έχει να αντιμετωπίσει κλπ ώστε να είναι προετοιμασμένο. Τονίστε τα θετικά, ότι θα γνωρίσει νέους φίλους, θα πηγαίνει εκδρομές, θα μάθει ενδιαφέροντα πράγματα, και σχεδιάστε μαζί του πώς θα αντιμετωπίσει αυτά που φοβάται: πώς θα προσεγγίσει τα άλλα παιδιά, πώς θα μιλήσει στη δασκάλα, πώς θα το βοηθάτε όταν διαβάζει στο σπίτι αν δυσκολευτεί σε κάτι. 
Καταπολεμήστε τους δικούς σας φόβους και το άγχος του αποχωρισμού. Αν δει εσάς ανήσυχους ή αγχωμένους θα θεωρήσει το φόβο του δικαιολογημένο και δε θα κάνει καμία προσπάθεια να τον αντιμετωπίσει. Μην το αφήσετε να πιστέψει ότι μπορεί να του συμβεί κάτι κακό αν απομακρυνθεί από κοντά σας. 

Διαλέξτε μαζί τα σχολικά είδη και τα ρούχα που θα φορέσει.
Μην υποτιμάτε τους φόβους του και μην του δείξετε σε καμία περίπτωση ότι σας φαίνονται ασήμαντοι. Σ’ εκείνο φαίνονται τεράστιοι –όπως ακριβώς και σε εσάς οι δικοί σας. 
Μεταδώστε του ενθουσιασμό, κινήστε του την περιέργεια, δώστε του κίνητρα για να πάει στο σχολείο: πείτε του για τους καινούριους φίλους που θα γνωρίσει, για τα παιχνίδια που θα παίξει, για τα πράγματα που θα μάθει –και πώς θα του χρησιμεύσουν σε πρακτικό επίπεδο, ότι θα μπορεί π.χ. να διαβάζει τα «γράμματα», τους υπότιτλους, στα παιδικά και τις ταινίες για να τα βλέπει μόνο του, χωρίς τη βοήθειά σας–, μιλήστε με καλά λόγια για τη δασκάλα κλπ. 

Σοφία Τσιντσικλόγλου
Ειδική Παιδαγωγός
sofiatsin@gmail.com
paidagwgos.blogspot.gr2 σχόλια:

 1. για το γυμνασιο υπαρχει κατι

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 2. Για το γυμνάσιο το μόνο που μπορείτε να κάνετε, είναι να μην περάσετε τυχόν δικό σας άγχος στο παιδί. Εξηγήστε στο παιδί τι ακριβώς θα συναντήσει στο γυμνάσιο, βεβαιώστε του ότι θα είστε δίπλα του ότι και αν χρειαστεί. Αν το παιδί έχει μαθησιακές δυσκολίες, μιλήστε με τους καθηγητές, προσπαθήστε να έχει μια καλή σχέση μαζί τους και φυσικά βεβαιωθείτε ότι παίρνουν σοβαρά το χαρτί που έχετε προσκομίσει στο σχολείο.

  Το πιο σημαντικό όμως είναι να μην μεταδώσετε το άγχος στο παιδί, δείξτε εμπιστοσύνη στις δυνάμεις του (ακόμα κι αν ξέρετε ότι σε μερικά μαθήματα θα δυσκολευτεί). Βλέπω γονείς τόσο αγχωμένους με την μετάβαση των παιδιών από το δημοτικό στο γυμνάσιο... είναι σίγουρο ότι αυτό το αντιλαμβάνονται και τα παιδιά και έχει ως αποτέλεσμα επιπρόσθετο άγχος και φόβο.
  Ξεκινήστε το γυμνάσιο με αισιοδοξία, κέφι, αυτοεκτίμηση και όχι με άγχος και πανικό! όλα τα παιδιά βρίσκουν το δρόμο τους και το ρυθμό της νέας σχολικής πραγματικότητας. Το διάστημα μέχρι τα Χριστούγεννα είναι μήνες προσαρμογής, οπότε ας έχετε περισσότερη επιείκεια και κατανόηση, είτε σαν γονείς και ακόμα περισσότερο ως εκπαιδευτικοί.
  Καλή σχολική χρονιά!

  ΑπάντησηΔιαγραφή