Σελίδες

4 Νοεμβρίου 2010

Συμβουλές για το διάβασμα στο σπίτι

Παρόλο που είναι σημαντικό να είστε δίπλα του, θα πρέπει σε κάθε περίπτωση να αποφεύγετε να κάνετε πράγματα αντί για εκείνο. Ορίστε πώς:

• Ξεκινήστε με την τσάντα του: Δείξτε του πώς να την ανοίγει και να την κλείνει, πώς να βάζει και να βγάζει τα βιβλία του, πώς να την ετοιμάζει για την επόμενη μέρα, επιμένοντας όμως να τα κάνει χωρίς βοήθεια - κάτι πολύ σημαντικό για την πρώτη δημοτικού.

• Μην διαβάζετε τις εκφωνήσεις: Παροτρύνετε το παιδί να διαβάζει πάντα μόνο τους τις ασκήσεις. Αν σας πει «δεν κατάλαβα» επιμείνετε να τη διαβάσει ξανά, αντί να βιαστείτε να του εξηγήσετε.

• Δώστε του το χρόνο που χρειάζεται: Πολλές φορές, ιδιαίτερα στην αρχή του σχολικού τους βίου, τα παιδιά αργούν να απαντήσουν σε αυτά που τα ρωτάμε. Μην το πιέζετε να απαντήσει γρήγορα. Δώστε του χρόνο να σκεφτεί. Αν δώσει τη σωστή απάντηση, σημαίνει πως έχει εμπεδώσει τη γνώση. Αν όχι, χρειάζεται να του εξηγήσετε ξανά.

• Με δικά του λόγια: Πριν μπείτε στη διαδικασία της απομνημόνευσης, παροτρύνετε το παιδί να σας πει με λίγα λόγια τι κατάλαβε από αυτό που διάβασε. Αν το κείμενο είναι μεγάλο, μπορείτε να το κάνετε αυτό ανά ενότητες.

• Σε εργασίες που δεν περιλαμβάνουν μελέτη: Π.χ. ζωγραφική ή κατασκευές, μην αναλαμβάνετε εσείς δράση. Αφήστε το παιδί να κάνει την προσπάθειά του, ακόμα κι αν το αποτέλεσμα δεν είναι τέλειο.

Σοφία Τσιντσικλόγλου
Ειδική Παιδαγωγός
sofiatsin@gmail.com
paidagwgos.blogspot.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου