Σελίδες

14 Απριλίου 2012

Το παιδί μου έχει μαθησιακές δυσκολίες, πού πρέπει να απευθυνθώ;

Το πιο σημαντικό είναι μόλις ως γονείς αντιληφθείτε κάποια δυσκολία στο παιδί σας να απευθυνθείτε σε κάποιον ειδικό και να μην αφήνετε να περνά ο καιρός χωρίς να κάνετε κάτι. Σε πολλές περιπτώσεις, πχ για τα προβλήματα ομιλίας, η παρέμβαση πρέπει να γίνει όσο το παιδί είναι ακόμα μικρό. Μην διστάζετε να παίρνετε ακόμα και συμβουλές από ειδικούς!
Ο ειδικός παιδαγωγός είναι αρμόδιος για την αντιμετώπιση της δυσλεξίας και γενικότερα τις μαθησιακές δυσκολίες ενός παιδιού. Επίσης μπορεί να βοηθήσει παιδιά με αναπτυξιακές διαταραχές και ειδικές ανάγκες. Το πρόγραμμα ειδικής αγωγής πρέπει να φτιάχνεται ανάλογα με τις ανάγκες του κάθε παιδιού, επομένως η παρέμβαση είναι εξειδικευμένη.  
Ένας ειδικός παιδαγωγός ασχολείται με τους ακόλουθους τομείς:
* Δυσκολίες ακουστικής αντίληψης
* Δυσκολίες οπτικής αντίληψης
* Εμπλουτισμός λεξιλογίου
* Χωρικός και χρονικός προσανατολισμός
* Βελτίωση αναγνωστικής ικανότητας (ταχύτητα, ρυθμός, χρώμα φωνής)
* Κατανόηση και οργάνωση γραπτού λόγου
* Δυσκολίες στην ορθογραφία (δυσορθογραφία)
* Δυσαριθμησία
* Οργάνωση μελέτης
* Αυτοματοποίηση πράξεων
* Βελτίωση γραφής των γραμμάτων (δυσγραφία)
* Δομή προφορικού και γραπτού λόγου

Αυτά είναι ενδεικτικά μερικά από τα σημαντικότερα θέματα που ασχολείται της επιστήμης της ειδικής αγωγής. Ένας ειδικός παιδαγωγός πρέπει καταρχήν να δει τις ανάγκες του παιδιού και σύμφωνα με αυτές να φτιάξει ένα πλάνο δραστηριοτήτων και στόχων.

Για θέματα λεπτής και αδρής κινητικότητας και οπτικοκινητικού συντονισμού αναλαμβάνει ο εργοθεραπευτής. Για δυσκολίες που σχετίζονται με το λόγο, όπως προβλήματα άρθρωσης, φωνολογική επίγνωση, αναλαμβάνουν οι λογοθεραπευτές. 

Σοφία Τσιντσικλόγλου
Ειδική Παιδαγωγός
sofiatsin@gmail.com
paidagwgos.blogspot.gr

2 σχόλια: