Σελίδες

11 Ιουνίου 2012

Διάβασμα το καλοκαίρι;

Η μάθηση δε σταματά όταν τα σχολεία κλείνουν! Μπορεί να συνεχιστεί και στις διακοπές, αρκεί να γίνει με δημιουργικό τρόπο και χωρίς εξαναγκασμούς.
Αρκετά χρόνια πριν οι δάσκαλοι στο τέλος της χρονιάς μοίραζαν δουλειά στους μαθητές τους για το καλοκαίρι, για να τους βοηθήσουν ν’ ανταποκριθούν καλύτερα στις απαιτήσεις της επόμενης, πιο δύσκολης χρονιάς. Αυτό είχε ως συνέπεια πολλά παιδιά να γεμίζουν άγχος και να αναγκάζονται να μελετούν, ενώ στην πραγματικότητα ήθελαν να παίξουν και να διασκεδάσουν. Ακόμα και “καλοί μαθητές” που έμπαιναν σ’ αυτή τη διαδικασία, δεν το έκαναν με χαρά.
Ευτυχώς, σήμερα, αυτή η μέθοδος έχει πλέον εγκαταλειφθεί και τα παιδιά το καλοκαίρι διαβάζουν από ευχαρίστηση και όχι επειδή πρέπει να προετοιμαστούν για την επόμενη σχολική χρονιά. Άλλωστε, κάτι τέτοιο τα αγχώνει και δημιουργεί απέχθεια για το διάβασμα και το σχολείο.
Το καλοκαίρι είναι μια περίοδος ανάπαυλας και διασκέδασης για όλα τα παιδιά. Μέσα από το παιχνίδι, την επαφή με τη φύση, τις ευκαιρίες για κίνηση και αθλητικές δραστηριότητες, αλλά και τις συναναστροφές με παιδιά διαφορετικής ηλικίας θα απολαύσουν τις διακοπές τους και θα δεχθούν ερεθίσματα, που θα τα βοηθήσουν να αναπτυχθούν και να ωριμάσουν.

Οι διακοπές, άλλωστε, είναι μια αναγκαία περίοδος χαλάρωσης, ώστε τόσο οι γονείς όσο και τα παιδιά να αποκτήσουν τις απαραίτητες δυνάμεις για την καινούρια χρονιά που θα ξεκινήσει το Σεπτέμβριο. Μη ζορίζετε, λοιπόν, τα παιδιά να επαναλάβουν την ύλη της προηγούμενης χρονιάς ή να προετοιμάσουν την ύλη της επόμενης.
Τα περισσότερα παιδιά αντιδρούν και αγχώνονται με τη σχολική μελέτη στις διακοπές, ενώ αν τα πιέσετε θα αρχίσουν οι συγκρούσεις. Αλλά ακόμη και αν δεν αντιδράσουν, είναι πολύ πιθανό να τους δημιουργήσετε λανθασμένα μηνύματα. Η προετοιμασία της ύλης μπορεί να οδηγήσει σε άγχος και άρνηση, αλλά μπορεί να καταλήξει και σε τελειομανία και βαθμοθηρία.
Το διάβασμα δεν είναι σημαντικό μόνο για το σχολείο ή μόνο για να έχουν τα παιδιά σας καλύτερους βαθμούς από τους συμμαθητές τους. Το διάβασμα είναι απόλαυση και ευχαρίστηση. Είναι ο καλύτερος τρόπος για να καλλιεργήσουν τα παιδιά τη φαντασία τους και να γνωρίσουν τον ανεξερεύνητο κόσμο της ζωής.
Αν, όμως, το παιδί σας είναι “αδύναμο” σε κάποιο μάθημα και ανησυχείτε γι’ αυτό, τότε λίγο καιρό πριν ξεκινήσει το σχολείο, μπορείτε να δημιουργήσετε ένα πρόγραμμα επανάληψης. Φροντίστε, όμως, να είστε χαλαροί και να αντιμετωπίσετε το θέμα με λεπτότητα.
Σε κάθε περίπτωση, το ζητούμενο είναι τα παιδιά να χαρούν τις διακοπές με δημιουργικές απασχολήσεις και όχι να κολλήσουν μπροστά στην τηλεόραση και τα ηλεκτρονικά παιχνίδια. Αν διαβάζετε βιβλία και εσείς, τότε τα παιδιά θα έχουν ένα καλό πρότυπο. Αν οι σχέσεις σας με τα βιβλία δεν είναι οι καλύτερες, τότε θα πρέπει να πείσετε τα παιδιά, ότι τα εξωσχολικά βιβλία αποτελούν μέσο διασκέδασης και ψυχαγωγίας.
Μην επιλέγετε πάντα εσείς τα βιβλία, που θεωρείτε ότι πρέπει να διαβάσουν τα παιδιά. Το διάβασμα ενός βιβλίου είναι σημαντικό να αποτελεί επιλογή του ίδιου του παιδιού, γιατί τότε μόνο λειτουργεί ως μέσο ψυχαγωγίας. Επισκεφθείτε το παιδικό τμήμα κάποιου βιβλιοπωλείου και δώστε στα παιδιά την ευκαιρία να διαλέξουν τα καλοκαιρινά τους αναγνώσματα.
Τέλος, αν θέλετε να κρατήσετε έναν “εκπαιδευτικό χαρακτήρα”, στο εμπόριο κυκλοφορούν αρκετά καλά βιβλία επαναλήψεων με ευχάριστα θέματα. Αποφύγετε αυτά που περιλαμβάνουν ασκήσεις και θυμίζουν σχολικές εργασίες.

πηγή: yeskid.gr

2 σχόλια: