Σελίδες

15 Φεβρουαρίου 2013

Οι επιπτώσεις των κινητών τηλεφώνων στα παιδιά

Όλο και περισσότερα παιδιά χρησιμοποιούν συστηματικά κινητά τηλέφωνα, εκτιθέμενα έτσι σε ηλεκτρομαγνητική ακτινοβολία.

Στην Ελλάδα, το 80% των μαθητών γυμνασίου-λυκείου και το 12% των μαθητών δημοτικού διαθέτουν κινητό και το 65% δηλώνουν ότι το χρησιμοποιούν ακόμη και κατά τη διάρκεια του μαθήματος, ενώ στις ΗΠΑ τα παιδιά χρησιμοποιούν κινητό από τα 5 χρόνια τους!



"Το κινητό εκπέμπει ακτινοβολία ακόμα και όταν δεν μιλάμε. Άρα, ποτέ μην το αφήνετε στο παιδικό δωμάτιο ή στο παιδικό καροτσάκι, δίπλα στο βρέφος, και μην ξεχνάμε ότι το κινητό το έχουμε για να επικοινωνούμε, όχι για να το δίνουμε στα παιδιά μας να παίζουν, για να μας αφήσουν ήσυχους" επισημαίνει η επίκουρη καθηγήτρια Αναπτυξιακής Παιδιατρικής και υπεύθυνη της Μονάδας Αναπτυξιακής Παιδιατρικής της Β' Παιδιατρικής Κλινικής του νοσοκομείου Παίδων "Α&Π Κυριακού" Λωρέττα Θωμαΐδου.
"Αν και έχουν γίνει περισσότερες από 28.000 μελέτες για τις πιθανές επιβλαβείς επιπτώσεις της ακτινοβολίας των κινητών στην υγεία, που στο σύνολό τους είναι καθησυχαστικές, θα πρέπει να είμαστε επιφυλακτικοί. Οι μελέτες αυτές εμφανίζουν αρκετές αδυναμίες στον σχεδιασμό τους, ενώ μερικές καταλήγουν σε αντιφατικά αποτελέσματα.

Προς το παρόν δεν υπάρχουν ενδείξεις για επιβλαβείς επιπτώσεις της ακτινοβολίας των κινητών. Ωστόσο, οι μακροπρόθεσμες επιδράσεις δεν μπορούν να αποκλεισθούν επί του παρόντος.

Επειδή η μαζική χρήση κινητών είναι πρόσφατο φαινόμενο, εξελισσόμενο με ταχύτητα που ξεπερνά τις βιολογικές μελέτες, φρόνιμο είναι να υιοθετήσουμε προληπτική προσέγγιση ιδιαίτερα σε ό,τι αφορά τους εφήβους και τα παιδιά, που είναι ιδιαίτερα ευάλωτα, καθόσον το νευρικό τους σύστημα βρίσκεται σε ανάπτυξη, έχουν λεπτότερο κρανίο και η αθροιστική δράση της ακτινοβολίας είναι διαχρονικά μεγαλύτερη" επισημαίνει η κ. Θωμαΐδου.

Τα κινητά τηλέφωνα είναι συσκευές εκπομπής και λήψης ραδιοκυμάτων (δηλαδή μη ιονίζουσας ηλεκτρομαγνητικής ακτινοβολίας) που φέρουν την κεραία ενσωματωμένη μέσα στη συσκευή, εξηγεί η κ. Θωμαϊδου

"Με τη συσκευή του κινητού εκτίθεται κατά κύριο λόγο το κεφάλι αυτού που τηλεφωνεί, το οποίο απορροφά το 60% της εκπεμπόμενης ακτινοβολίας. Η ακτινοβολία που δεχόμαστε από τους σταθμούς βάσης κινητής τηλεφωνίας είναι κατά πολύ μικρότερη από αυτή του κινητού μας που εφάπτεται στο σώμα μας.

Ο υπολογισμός της ακτινοβολίας που απορροφά το σώμα μας από το συγκεκριμένο κινητό που χρησιμοποιούμε είναι δυνατό να υπολογιστεί αντικειμενικά και εκφράζεται με τον συντελεστή SAR= ειδικό βαθμό απορρόφησης. Για να είναι ασφαλές το κινητό που αγοράζουμε θα πρέπει ο συντελεστής SAR να είναι όσο γίνεται μικρότερος από το όριο του 2 W/kg που έχει καθορισθεί διεθνώς" αναφέρει η κ. Θωμαΐδου.

Οι επιδημιολογικές και πληθυσμιακές μελέτες μέχρι σήμερα έχουν κυρίως επικεντρωθεί σε πιθανή συσχέτιση της ακτινοβολίας των κινητών με: τους όγκους του εγκεφάλου (γλοίωμα, μηνιγγίωμα), τα ακουστικά νευρινώματα, τους όγκους του τραχήλου, τη λευχαιμία και τους όγκους των όρχεων, αλλά και σε χρόνια, μη ειδικά συμπτώματα, όπως: οι κεφαλαλγίες, η ζάλη, το αίσθημα θερμότητας στο αυτί, οι διαταραχές του ύπνου και της όρασης, το αίσθημα κόπωσης, η απώλεια μνήμης- Alzheimer και τα καρδιαγγειακά νοσήματα.

"Ο σχεδιασμός επιδημιολογικών ερευνών στους ανθρώπους προσκρούει σε δύο βασικά προβλήματα: πρώτον, στη μέθοδο υπολογισμού του ποσού της ακτινοβολίας που δέχονται οι χρήστες από τα κινητά τηλέφωνα και δεύτερον, στο μεγάλο χρονικό διάστημα που απαιτείται προκειμένου να εκδηλωθούν τα υπό μελέτη νοσήματα, όπως η ανάπτυξη όγκων εγκεφάλου που ξέρουμε ότι μπορεί να συμβεί πολλά χρόνια (μέχρι και 10) από την έκθεση σε ογκογόνους παράγοντες" εξηγεί η κ. Θωμαΐδου.

Παράλληλα, επισημαίνει ότι τα παιδιά αποτελούν μία ιδιαίτερη ομάδα που αυξάνει ταχύτατα σε αριθμό και σε ένταση χρήσης και ότι είναι πολύ πιο ευαίσθητα στην απορρόφηση της ακτινοβολίας διότι: το νευρικό τους σύστημα (εγκέφαλος) βρίσκεται σε ανάπτυξη και συνεπώς σε βλαπτικούς παράγοντες, έχουν λεπτότερο κρανίο και ιστούς οπότε η απορρόφηση της ακτινοβολίας είναι μεγαλύτερη, έχουν αυξημένη περιεκτικότητα ύδατος ιστών του σώματος, με αποτέλεσμα η ακτινοβολία να μεταφέρεται ευκολότερα και η αθροιστική δράση της να είναι διαχρονικά μεγαλύτερη.

Η κ. Θωμαΐδου συνιστά στους γονείς να μην δίνουν κινητά σε παιδιά μικρότερα των 8 ετών και όταν αγοράζουν κινητό να επιλέγουν μοντέλο με ειδικό βαθμό απορρόφησης ακτινοβολίας (SAR) που να μην είναι μεγαλύτερος από 1,6W/kg.

Τονίζει ακόμη ότι τα παιδιά θα πρέπει: να μιλούν στο κινητό όσο το δυνατό λιγότερο και να προτιμούν τα SMS και τις συσκευές hands free, να μην χρησιμοποιούν το κινητό στο αυτοκίνητο και στο σχολείο, να χρησιμοποιούν το κινητό «οριζόντια» και όχι όρθιο (κλασικό μοντέλο) και να μη το βάζουν στην τσέπη ή στη ζώνη τους, αλλά μόνο στη τσάντα ή σε τσέπη του μηρού.

Τέλος, συνιστά σε όλους τους χρήστες κινητού να μειώσουν τον χρόνο ομιλίας με το κινητό, να το χρησιμοποιούν μόνο για τις απαραίτητες κλήσεις και να μην το χρησιμοποιούν στο αυτοκίνητο.

Πηγή: ΑΜΠΕ

1 σχόλιο: