Σελίδες

9 Φεβρουαρίου 2014

Πρόταση βιβλίου: "Εμψυχώνοντας γονείς παιδιών με αυτισμό"

Πρόσφατα έφτασε στα χέρια μου το βιβλίο "Εμψυχώνοντας γονείς παιδιών με αυτισμό", του Ουίλλιαμ Στίλλμαν. Ο συγγραφέας είναι ο ίδιος ενήλικας με σύνδρομο Άσπεργκερ, παθιασμένος ακτιβιστής, σύμβουλος και συγγραφέας στον τομέα του αυτισμού. Έχει αφιερώσει τη ζωή του στην υπεράσπιση ατόμων που βρίσκονται στο φάσμα του αυτισμού. 
Το βιβλίο αυτό απευθύνεται κυρίως σε γονείς με παιδιά στο φάσμα του αυτισμού. Ξεκινά από τη διάγνωση, προχωρά στην αποδοχή της διάγνωσης για να καταλήξει σε συμβουλές για την καθημερινή ζωή, την εκπαίδευση και την επικοινωνία με τα αυτιστικά παιδιά.
Ένα βιβλίο με απλή κατανοητή γραφή, πλούσιο σε πρακτικά και αληθινά παραδείγματα, που κάνει αυτό που λέει ο τίτλος, εμψυχώνει και βοηθά τους γονείς παιδιών με αυτισμό. Στο παράρτημα του βιβλίου υπάρχουν κάποια ερωτηματολόγια, προτάσεις ιστοσελίδων και ταινιών.

Το βιβλίο είναι πολύ χρήσιμο επίσης και για τους ειδικούς θεραπευτές που βοηθούν παιδιά με αυτισμό.

Αντιγράφω από το βιβλίο ένα μικρό απόσπασμα, με τίτλο " Απαγορεύεται ο οίκτος".
« Η θλιβερή αλήθεια είναι ότι δεν θα αγαπούν και δεν θα λατρεύουν όλοι το παιδί σας, όπως εσείς. Όσοι δεν κατανοούν τις οξείες ευαισθησίες του μπορεί να το απορρίψουν, να το αποκαλέσουν τεμπέλη, ανίκανο, υπάνθρωπο ή καθυστερημένο. Ακούγεται σκληρό αλλά σας προετοιμάζω για τα χειρότερα.
Ίσως πάλι να γίνεται αποδέκτης οίκτου, ακόμα και να σας εξυμνήσουν επειδή ανατρέφετε ένα από «αυτά» τα παιδιά. Μπορεί να σας πουν ότι είστε άγιος ή άγγελος. Μπορεί να σας πουν "θα προσεύχομαι για εσένα", εξαιτίας του παιδιού σας που έχει αυτισμό. Αυτή τη αντίδραση ενδέχεται να αποτελεί μια μορφή αποστασιοποίησης που πηγάζει από τον ομιλητή, ο οποίος νοιώθει άβολα ή φόβο. 
Μην δεχτείτε τον οίκτο....Το παιδί σας έχει δικαίωμα να κατακτήσει την θέση που του ανήκει στον κόσμο και έχει να προσφέρει υπέροχα δώρα - όπως κάθε άλλο παιδί. 
Η θεμιτή προσευχή πηγάζει από την αγάπη, τη συμπόνοια και την επιθυμία να βοηθήσει. Την επόμενη φορά που κάποιος σας πει "θα προσευχηθώ για εσένα", ζητήστε του να προσευχηθεί όχι για το παιδί σας, αλλά για να ανθίσει περισσότερη ευαισθησία μέσα μας, έτσι ώστε να αναγνωρίσουμε και να αποδεχθούμε το γεγονός ότι όλοι είμαστε άνθρωποι»

Πληροροφίες για το βιβλίο
Τίτλος: Εμψυχώνοντας γονείς παιδιών με αυτισμό
Συγγραφέας: Ουίλλιαμ Στίλλμαν
Εκδόσεις: Τερζόπουλος

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου