Σελίδες

2 Σεπτεμβρίου 2017

10 συμβουλές για καλύτερη επιστροφή στο σχολείο

Τα σχολεία ξεκινούν σύντομα και  οι μαθητές θα μπουν ξανά στο σχολικό πρόγραμμα. Η μετάβαση από την απόλυτη ξεγνοιασιά του καλοκαιριού στη σχολική ρουτίνα δεν είναι απλή, οπότε καλό είναι αρκετές μέρες πριν να αρχίσετε την προετοιμασία.


1. Ώρα ύπνου
Συνήθως στις διακοπές τα προγράμματα ύπνου χαλαρώνουν πολύ. Ξεκινήστε, αρκετές μέρες πριν την έναρξη της σχολικής χρονιάς, να βάζετε τα παιδιά για ύπνο λίγο πιο νωρίς, ώστε σταδιακά να κοιμούνται την ώρα που πρέπει.

2. Βασική επανάληψη
Κάντε επαναληπτικές ασκήσεις στα σημαντικότερα που έμαθαν τη χρονιά που πέρασε. π.χ Κάντε επανάληψη στην προπαίδεια και σε βασικούς κανόνες ορθογραφίας.

3. Οργάνωση χώρου μελέτης
Φτιάξτε τον χώρο όπου θα διαβάζει το παιδί, ώστε να είναι τακτοποιημένος και ιδανικός για συγκέντρωση.

4. Εξωσχολικές δραστηριότητες
Συζητήστε με το παιδί ποιες εξωσχολικές δραστηριότητες θα έχει για τη σχολική χρονιά που έρχεται. Κάντε την σχετική αναζήτηση και φτιάξτε το πρόγραμμα. Προσπαθήστε να μην γεμίζετε ασφυκτικά όλα τα απογεύματα γιατί τα παιδιά χρειάζονται και ελεύθερο χρόνο!

5. Αγορές
Κάντε νωρίς τις αγορές σας σχετικά με τα σχολικά προϊόντα. Έτσι βάζετε το παιδί σε επαφή με τη σχολική πραγματικότητα και παράλληλα αποφεύγετε την πολυκοσμία της τελευταίας στιγμής.

6. Συζήτηση
Συζητήστε με το παιδί σας για την επόμενη σχολική χρονιά. Ακούστε και απαντήστε τυχόν απορίες, δείτε τι μαθήματα θα έχει, βάλτε στόχους και συζητήστε με ενθουσιασμό για όλα όσα θα μάθει.

7. Συνάντηση με συμμαθητές
Οργανώστε μια συνάντηση με συμμαθητές του παιδιού, ώστε να θυμηθούν και πάλι τις σχολικές τους παρέες.

8. Ανάγνωση βιβλίων
Φροντίστε ώστε το παιδί να διαβάσει τουλάχιστον ένα βιβλίο πριν αρχίσει το σχολείο. Αν βαριέται, διαβάστε βιβλία μαζί. Δείτε περισσότερα εδώ

9. Εκπαιδευτικές δραστηριότητες
Ωραίες οι ξένοιαστες στιγμές στη θάλασσα και στα πάρκα, καιρός όμως και για εκπαιδευτικές δραστηριότητες όπως η επίσκεψη σε κάποιο μουσείο, Θέατρο ή έκθεση.

10. Θετική ενέργεια
Μεταδώστε ενθουσιασμό και θετική ενέργεια στα παιδιά σας για την νέα σχολική χρονιά! Και προπαντός μην μεταδίδετε τυχόν δικές σας ανησυχίες και άγχη!

Σοφία Τσιντσικλόγλου
Ειδική Παιδαγωγός

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου