Σελίδες

12 Σεπτεμβρίου 2018

Πρώτη μέρα στο σχολείο για όλους!


Μην ξεχνάτε ότι κάθε αρχή σχολικής χρονιάς έχει τις δυσκολίες της τόσο για τα μικρά όσο και για τα μεγαλύτερα παιδιά. Χρειάζεται κάποιος χρόνος μέχρι το παιδί να μπει στη σχολική ρουτίνα. 


Παιδικός σταθμός
Αυτό είναι το πρώτο σχολείο που πιθανότατα πάει το παιδί. Τα παιδάκια αυτής της ηλικίας συνήθως έχουν φόβο για το νέο περιβάλλον, ότι θα αποχωριστούν την μαμά τους και την ασφάλεια του σπιτιού αλλά και για πρακτικά ζητήματα, κυρίως όσον αφορά την τουαλέτα ή το φαγητό τους.
Φροντίστε να έχετε δείξει στο παιδί όλους τους χώρους του παιδικού σταθμού, να του εξηγήσετε τι πρέπει να κάνει όταν έχει κάποιο πρόβλημα με κάτι και γενικά τι θα κάνει εκεί.  Αν προκύψει οποιοδήποτε ζήτημα, ζητήστε συμβουλή και καθοδήγηση από τις νηπιαγωγούς.
Τέλος, προσπαθήστε να μην μεταδώσετε στα παιδιά το δικό σας άγχος!

Νηπιαγωγείο
Για πολλά παιδιά αυτό είναι το πρώτο τους σχολείο, οπότε και ισχύουν όλα τα παραπάνω! Ακόμα όμως και για παιδιά που έχουν πάει παιδικό σταθμό, το νηπιαγωγείο είναι λίγο "μεγαλύτερο σχολείο", συνήθως σημαίνει καινούριο περιβάλλον, νέα δασκάλα, νέες δραστηριότητες. Πάλι πρέπει να ξεναγήσετε από πριν το παιδί στο νέο του χώρο και να του εξηγήσετε τι περίπου θα κάνει κάθε μέρα στο νηπιαγωγείο. Τις περισσότερες φορές το νηπιαγωγείο αρέσει στα παιδιά, καθώς μπορούν να κάνουν περισσότερα πράγματα αλλά και να εκφραστούν καλύτερα. Αν υπάρχει δυσκολία με τον αποχωρισμό από την μαμά, τότε πάλι συμβουλευόμαστε τη νηπιαγωγό και μαζί βρίσκουμε τη λύση. 

Πρώτη τάξη
Πλέον ξεκινά το "κανονικό" σχολείο, το σχολείο για τα μεγάλα παιδιά. Συνήθως σε νέο περιβάλλον, με αρκετές σκέψεις να περνούν από το μυαλό του παιδιού. Τι θα κάνουν εκεί, αν θα τα καταφέρουν, αν θα κάνουν φίλους, αν η δασκάλα θα είναι καλή κλπ. Επίσης για πολλά πρωτάκια είναι δύσκολο να συνηθίσουν ότι έχουν διάβασμα στο σπίτι και χρειάζονται κάποιο χρόνο προσαρμογής αλλά και καθοδήγηση στην οργάνωση της μελέτης από εσάς. Φροντίστε πριν αρχίσει το σχολείο να έχετε φτιάξει το χώρο διαβάσματος και να έχετε ορίσει το χρόνο διαβάσματος. Και προσοχή μην αγχώσετε το πρωτάκι σας και μην μεταφέρετε τις δικές σας ανησυχίες! Μπορεί ακόμα και στην πρώτη δημοτικού να υπάρχει δυσχέρεια στον αποχωρισμό από την μαμά.

Δευτέρα δημοτικού και μετά
Τα πράγματα εδώ είναι πιο εύκολα, καθώς το παιδί πλέον ξέρει τι σημαίνει σχολείο! Ωστόσο κάθε νέα σχολική χρονιά μπορεί να έχει δυσκολίες. Για πολλά παιδιά είναι δύσκολο να συνηθίσουν το πρωινό ξύπνημα μετά τις διακοπές, για αυτό φροντίστε αρκετές μέρες πριν να αλλάξετε το πρόγραμμα του ύπνου. Κάτι άλλο που πρέπει να προσέξετε πολύ, είναι τυχόν σημάδια μαθησιακών δυσκολιών. π.χ. το να είναι ένα παιδί στην γ' δημοτικού και να μην διαβάζει με άνεση χρειάζεται αντιμετώπιση- η καλή ανάγνωση είναι βασική προϋπόθεση για όλα τα μαθήματα! Το να είναι ένα παιδί στην Δ' δημοτικού και να κάνει πολλά ορθογραφικά λάθη, δεν θα διορθωθεί από μόνο του! Χρειάζεται προσοχή για να μην χάνεται πολύτιμος χρόνος και γιγαντώνονται οι μαθησιακές δυσκολίες του παιδιού, κάτι που συχνά προκαλεί χαμηλή αυτοπεποίθηση και απέχθεια για το σχολέιο. Ζητήστε βοήθεια από ειδικό παιδαγωγό αν έχετε κάποια ανησυχία.

Όσο μεγαλώνει το παιδί, τόσο πιο άνετα θα νοιώθει στο σχολείο. Όμως επειδή δυσκολεύουν τα μαθήματα πολλά παιδιά εκφράζουν άρνηση και δυσκολία στη συγκέντρωση και οργάνωση, ειδικά τον πρώτο καιρό μετά το καλοκαίρι. Χρειάζεται υπομονή και συνεργασία με το δάσκαλο/α αν υπάρχει σοβαρό ζήτημα.  

Συμβουλές προς τους εκπαιδευτικούς
Μην ξεκινάτε τα μαθήματα από την πρώτη μέρα! Δώστε λίγο χρόνο στα παιδιά να προσαρμοστούν, γνωριστείτε μεταξύ σας, παίξτε ένα παιχνίδι, διαβάστε μια ιστορία, κάντε μια ομαδική χειροτεχνία, βρείτε δηλαδή κάτι ενδιαφέρον για να ξεκινήσει όμορφα και χαρούμενα η σχολική χρονιά. Μην βάζετε πολλές ασκήσεις για το σπίτι, ξεκινήστε με λιγότερα που σταδιακά θα αυξηθούν- αν και γενικά καλό είναι να μην φορτώνετε τα παιδιά με πολλές ασκήσεις για το σπίτι.Θέστε τους βασικούς κανόνες της τάξης, εξηγώντας στα παιδιά γιατί πρέπει όλοι να τους ακολουθούν. Επίσης καλό είναι να τοποθετήσετε στον τοίχο ένα πόστερ με τους κανόνες της τάξης με χρώματα και εικόνες. 

Καλή σχολική χρονιά σε όλους....μικρούς αλλά και μεγάλους! 

Σοφία Τσιντσικλόγλου
Ειδική Παιδαγωγός
paidagwgos.blogspot.com

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου