Σελίδες

23 Ιουλίου 2010

Η γραφή πριν το σχολείο

Είναι θετικό για κάθε παιδί να έχει έρθει σε επαφή με τη διαδικασία της γραφής πριν ακόμα και από το νηπιαγωγείο. Και δεν εννοώ να μάθετε στο παιδί να γράφει λέξεις αλλά μπορείτε να κάνετε τα εξής: 
  • Αρχικά, από την ηλικία των 18 μηνών, γνωρίστε στο παιδί τα σύνεργα της γραφής. Δηλαδή μπορείτε να δώσετε χρωματιστά μολύβια και αρκετά μεγάλο χαρτί ώστε να επιτρέπεται η ελεύθερη κίνηση του χεριού. Γύρω στα 4 χρόνια, το παιδί μπορεί να πιάσει σωστά ένα μολύβι.
  • Από 3 χρονών το παιδί συνήθως μπορεί να κάνει πολλές δραστηριότητες λεπτής κινητικότητας, όπως να δουλεύει με πλαστελίνη, να περνάει χάντρες σε κλωστή, να φτιάχνει παζλ. Τέτοιες δραστηριότητες αναπτύσσουν τη χειροτεχνική δεξιότητα και τους μύες των δαχτύλων.
  • Οι προγραφικές ασκήσεις είναι πολύ ουσιαστικές. Ξεκινήστε μόλις το παιδί καταφέρει να πιάνει σωστά το μολύβι ή το μαρκαδόρο. Όσο το παιδί είναι μικρό, κάντε τις ασκήσεις σε έναν πίνακα. Από 5 χρονών περίπου, ξεκινήστε ασκήσεις σε χαρτί. Σχεδίαση οριζόντιων και κάθετων γραμμών, σχεδίαση κύκλου, τετραγώνου πάντα δεξιόστροφα, σχεδίαση κυμάτων, σχεδίαση κορυφών  V V V και Λ Λ Λ, σχεδίαση ελατηρίων U U U, σχεδίαση τριγώνου, σχεδίαση σπιτιού. 
  • Υπάρχουν πολλά βιβλία με ασκήσεις προγραφής που μπορείτε να αγοράσετε, όπως επίσης και άπειρες ασκήσεις στο διαδίκτυο που μπορείτε να τυπώσετε (ψάξτε γράφοντας preschool activities, tracing, coloring pages ή κάτι παρόμοιο).
Σοφία Τσιντσικλόγλου
Ειδική Παιδαγωγός
sofiatsin@gmail.com
paidagwgos.blogspot.gr






Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου