Σελίδες

18 Νοεμβρίου 2010

Ιδέες για παιχνίδια από 4 χρονών και πάνω

Αποφύγετε τα εμπόδια *Καθώς τα παιδιά ανακαλύπτουν το σώμα τους, θέλουν συνεχώς να αντιμετωπίζουν νέες προκλήσεις. Προετοιμάστε λοιπόν για αυτό μία διαδρομή με εμπόδια και αφήστε το να κατακτήσει βήμα βήμα κάθε ένα από αυτά.
Τί χρειάζεστε:
Ένα μεγάλο χώρο γεμάτο εμπόδια, όπως μαξιλάρια, κουτιά, καρέκλες, κουβάδες, λάστιχα, μαλακά παιχνίδια και ότι άλλο μπορείτε να φανταστείτε


Αντίληψη έννοιας δράση-αντίδραση


Ικανότητα σκέψης


Κινητικές ικανότητες


Επίλυση προβλημάτων

Τί πρέπει να κάνετε:

1. Βρείτε πολλά διαφορετικά αντικείμενα που θα χρησιμοποιήσετε ως εμπόδια και τοποθετήστε τα έτσι ώστε να δημιουργήσετε μία διαδρομή.2. Πείτε στο παιδί να καθίσει στην αρχή της διαδρομής και παροτρύνετέ το να προσπεράσει όλα τα εμπόδια και να φτάσει στο τέλος.3. Καθώς εκείνο θα προσπερνάει τα εμπόδια, είναι πολύ σημαντικό να το επαινείτε, έτσι ώστε να νιώθει περήφανο για το κατόρθωμά του και να θέλει να συνεχίσει! Ασφάλεια:  Προτού κάνετε αυτό το παιχνίδι, βεβαιωθείτε πως το παιδί σας μπορεί να προσπεράσει όλα τα εμπόδια που έχετε τοποθετήσει και πως δεν υπάρχει κανένα κοφτερό ή εύθραυστο αντικείμενο.  

Κάνε ότι κάνω * Επιστροφή στην αρχή:
Ενισχύστε τη μνήμη του μωρού με έναν πανεύκολο και διασκεδαστικό τρόπο... το "κάνε ότι κάνω". Τα μόνα υλικά που χρειάζεστε είναι η καλή διάθεση & πολλή φαντασία στις κινήσεις!

Τί χρειάζεστε:
Έναν ανοιχτό χώρο


Μαθαίνει το σώμα του


Ικανότητα μνήμης


Δημιουργικότητα & φαντασία


Έκφραση συναισθημάτων


Κίνηση σώματος

Τί πρέπει να κάνετε:

1. Βρείτε ένα μεγάλο ανοιχτό χώρο για να παίξετε το παιχνίδι.2. Καθίστε στη μέση, ο ένας απέναντι από τον άλλον.3. Ξεκινήστε εσείς κινώντας ένα μέρος του σώματός σας. Για παράδειγμα, σηκώστε ψηλά το χέρι σας.4. Ζητήστε από το παιδί να μιμηθεί την κίνησή σας.5. Στην πρώτη κίνηση προσθέστε και μία δεύτερη. Το παιδί θα πρέπει τώρα να μιμηθεί και τις δύο κινήσεις σας με τη σωστή σειρά.6. Συνεχίστε προσθέτοντας κινήσεις, μέχρι που ο μικρός σας "παρτενέρ" να μην μπορεί πια να θυμηθεί τί πρέπει να κάνει!7. Γελάσατε αρκετά; Για να δούμε πώς θα τα καταφέρετε εσείς! Ζητήστε από το μικρό σας να κάνει μία κίνηση και προσπαθήστε να τη μιμηθείτε. Συνεχίστε με τον ίδιο τρόπο μέχρι που κάποιος από τους δυο σας να μπερδευτεί. Ασφάλεια:  Φροντίστε ο χώρος να είναι άδειος, έτσι ώστε να μην πέσετε επάνω σε κάποιο αντικείμενο και χτυπήσετε.
Μία ζωγραφιά.. δύο ζωγράφοι * Επιστροφή στην αρχή:
Ενώστε το ταλέντο σας στη ζωγραφική και δημιουργήστε τα δικά σας μικρά έργα τέχνης! Άλλωστε, η έμπνευση είναι πάντα μεγαλύτερη όταν δύο "μεγάλα μυαλά" ενώνονται!


Τί χρειάζεστε:
Δύο μεγάλα φύλλα χαρτί
Μαρκαδόρους και μπογιές
Ένα τραπέζι
Ένα χρονόμετρο


Αντίληψη έννοιας δράση-αντίδραση


Φαντασία & δημιουργικότητα


Κινητική ανάπτυξη


Κοινωνική αλληλεπίδραση

Τί πρέπει να κάνετε:

1. Πάρτε ένα φύλλο χαρτί για εσάς και δώστε άλλο ένα στο μικρό σας.2. Καθίστε σε ένα τραπέζι ο ένας απέναντι από τον άλλο και αρχίστε να ζωγραφίζετε με τους μαρκαδόρους και τις μπογιές.3. Ρυθμίστε το χρονόμετρο στο ένα λεπτό.4. Όταν ο χρόνος τελειώσει, ανταλλάξτε τις ζωγραφιές σας και συνεχίστε να ζωγραφίζετε.5. Συνεχίστε να ζωγραφίζετε ρυθμίζοντας ξανά το χρονόμετρο -όσες φορές χρειαστεί- μέχρι να ολοκληρώσετε τις μικρές σας δημιουργίες.6. Δώστε όνομα στις ζωγραφιές σας και κρεμάστε τις στον τοίχο για να μπορούν να τις δουν όλοι! Ασφάλεια:  Χρησιμοποιείτε μόνο μη τοξικούς μαρκαδόρους
Το κυνήγι του θησαυρού * Επιστροφή στην αρχή:
Θα τα καταφέρει το μικρό σας να βρει τον κρυμμένο θησαυρό; Ένας χάρτης πάντως σίγουρα θα βοηθήσει!


Τί χρειάζεστε:
Ένα μεγάλο φύλλο χαρτί
Λεπτά μαρκαδοράκια
Μία έκπληξη


Ικανότητα σκέψης


Παρακολούθηση οδηγιών


Φαντασία


Επίλυση προβλημάτων

Τί πρέπει να κάνετε:

1. Σχεδιάστε έναν απλό χάρτη του εσωτερικού του σπιτιού σας. Δώστε τον στο παιδί και πείτε του να "περιπλανηθεί" στο σπίτι χρησιμοποιώντας τον. 2. Με τον τρόπο αυτό θα το βοηθήσετε να δει πώς ακριβώς μπορούν να αποτυπωθούν τα δωμάτια ενός σπιτιού σε ένα χάρτη.3. Κρύψτε μια μικρή έκπληξη σε κάποιο σημείο του σπιτιού, και σημειώστε με Χ στο χάρτη το δωμάτιο όπου βρίσκεται ο "θησαυρός".4. Δώστε του ξανά το χάρτη και δείτε αν θα τα καταφέρει να βρει τον "κρυμμένο θησαυρό". Ασφάλεια:  Κρύψτε την έκπληξη σε ασφαλές μέρος.

ΠΗΓΗ:http://www.fisher-price.com/gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου