Σελίδες

12 Ιουνίου 2022

Τρόποι μείωσης της χρήσης οθονών από τα παιδιά

Σύντομα τα σχολεία κλείνουν και αρκετοί γονείς προβληματίζονται για το πως θα κρατήσουν τα παιδιά μακριά από τις οθόνες ή πως θα περιορίσουν τις ώρες έκθεσης τους σε αυτές. 
Γράφω μερικές συμβουλές που γνωρίζω ότι βοηθούν:

Πρόγραμμα στη χρήση οθονών
Κατά τη γνώμη μου είναι το βασικότερο βήμα η θέσπιση προγράμματος ενασχόλησης με τις οθόνες για τα παιδιά. Βρείτε τη σωστή φόρμουλα ανάλογα την ηλικία των παιδιών σας. Για παράδειγμα: θα βλέπουν τηλεόραση συγκεκριμένες μέρες την εβδομάδα και φυσικά για συγκεκριμένη ώρα. Αν θέλετε να το ορίσετε σε καθημερινή βάση, τότε πρέπει να δώσετε σημασία στο πόση ώρα θα περνούν τα παιδιά στις οθόνες. Να είστε σταθεροί και απόλυτοι στο πρόγραμμα που θα φτιάξετε!

Εναλλακτικές δραστηριότητες μέσα στο σπίτι
Ανάλογα παλι με την ηλικία αλλά και τα ενδιαφέροντα των παιδιών, μπορείτε να φτιάξετε γωνιές παιχνιδιού και δραστηριοτήτων. π.χ. το τραπέζι της ζωγραφικής και τις χειροτεχνίας, όπου θα βρίσκονται όλα τα απαραίτητα υλικά. Ο χώρος για ανάγνωση βιβλίων, η γωνιά των άλλων παιχνιδιών. Φροντίστε τα σημεία ενδιαφέροντος να τακτοποιούνται συχνά και να υπάρχει εναλλαγή δραστηριοτήτων. 

Δραστηριότητες εκτός σπιτιού
Τα παιδιά έχουν ανάγκη από καθημερινή εκτόνωση. Φροντίστε στις ώρες που έχει περισσότερη δροσιά να βγαίνετε έξω για παιχνίδι (πάρκο, πλατεία για ποδήλατο ή πατίνι, ελεύθερο παιχνίδι, παιδική χαρά)

Άθλημα ή άλλη δραστηριότητα
Αν βρίσκεστε στην πόλη το μεγαλύτερο μέρος του καλοκαιριού, μπορείτε να γράψετε το παιδί σε κάποιο άθλημα ή δραστηριότητα (υπάρχουν αρκετά που λειτουργούν και τον Ιούλιο, όπως συνήθως το κολυμβητήριο και άλλα αθλήματα)

Τηλεόραση κλειστή στο σπίτι
Όσο τα παιδιά βρίσκονται στο σπίτι, ακόμα και αν ασχολούνται με κάτι άλλο, η τηλεόραση πρέπει να είναι κλειστή, αφού ακόμα κι αν το παιδί φαίνεται ότι δεν δίνει σημασία, ίσως δει ή ακούσει κάτι που δεν πρέπει. 

Μείωση χρήσης οθονών από τους ενήλικες
Δεν γίνεται να ζητάμε από το παιδί να κλείσει την τηλεόραση ή να αφήσει το κινητό ή το τάμπλετ, ενώ εμείς είμαστε με το κινητό στο χέρι χαζεύοντας! Ας είμαστε εμείς το καλό παράδειγμα, να μας βλέπουν τα παιδιά να ασχολούμαστε με κάτι δημιουργικό στον ελεύθερο μας χρόνο. Επίσης όταν η τηλεόραση είναι συνεχώς ανοιχτή, είναι πολύ δύσκολο έως αδύνατο να μείνουμε πιστοί στο πρόγραμμα που έχουμε θέσει. 

Παιχνίδια μαζί με το παιδί
Όταν το παιδί ζητά επίμονα τηλεόραση, προσφέρετε εναλλακτικές. Μπορείτε να παίξετε ένα επιτραπέζιο παιχνίδι, να κάνετε μια χειροτεχνία, να μαγειρέψετε μαζί, να χορέψετε, να πείτε τραγούδια, να διαβάσετε βιβλία, να κατασκευάσετε κάτι κλπ. 

Κάντε την ενασχόληση με οθόνες πιο εκπαιδευτική!
Υπάρχουν εκπαιδευτικά βίντεο που μπορούν να βλέπουν τα παιδιά, ανάλογα φυσικά με την ηλικία τους. Ψάχνοντας στο youtube θα βρείτε βίντεο εκπαιδευτικά, εκμάθησης αγγλικών,  τραγούδια παιδικά, αφήγηση παραμυθιών/βιβλίων, συναυλίες κλασσικής μουσικής κ.α. 
Στο ΦΩΤΟΔΕΝΤΡΟ θα βρείτε αρκετά εκπαιδευτικά προγράμματα για παιδιά. 


Σοφία Τσιντσικλόγλου
Ειδική παιδαγωγός




Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου