Σελίδες

27 Οκτωβρίου 2013

Πώς θα κάνετε τις φωτοτυπίες πιο ευχάριστες!

Οι δάσκαλοι συνήθως δίνουν 1-2 φωτοτυπίες με ασκήσεις στα παιδιά για να τις λύσουν στο σπίτι. Δυστυχώς τις περισσότερες φορές, είναι απλές κόλλες χαρτί με την μια άσκηση να ακολουθεί κολλητά την άλλη, συχνά φωτοτυπημένες με μουτζούρες από τον εκτυπωτή ή ακόμα χειρότερα γραμμένες χειρόγραφα!

 Πόσο όμως πιο ωραίο θα ήταν αν αυτές οι φωτοτυπίες ήταν λίγο πιο παιδικές και πιο φιλικές και για τα παιδιά με μαθησιακές δυσκολίες;  

Ο τρόπος είναι απλός:


- Σε κάθε φωτοτυπία μπορείτε να βάζετε μια ή περισσότερες εικόνες, υπάρχει ατέλειωτη ποικιλία στο διαδίκτυο με αγαπημένους παιδικούς ήρωες. 
π.χ. 

- Ανάμεσα στις ασκήσεις να υπάρχει κάποιο κενό. Βοηθά τα παιδιά να ξεχωρίσουν τις ασκήσεις και να κατανοήσουν τι ζητάει η κάθε μια. 

- Να χρησιμοποιείτε πιο έντονα γράμματα για να τονίσετε την εκφώνηση ή κάποιο κύριο χαρακτηριστικό της άσκησης. 

- Μην ξεχνάτε ότι οι ασκήσεις απευθύνονται σε παιδιά και ότι πρέπει να είναι κατανοητές ώστε τα παιδιά να τις λύσουν μόνα τους.

- Οι ασκήσεις έχουν σκοπό να βοηθήσουν στην εμπέδωση του σχολικού μαθήματος. Για αυτό δεν πρέπει να είναι υπερβολικά δύσκολες και δυσνόητες ούτε μεγάλες σε έκταση. Δεν έχει σημασία η ποσότητα των ασκήσεων αλλά η ποιότητα! Τα παιδιά έχουν περάσει την μισή μέρα στο σχολείο, αυτό σημαίνει ότι είναι ήδη κουρασμένα και το να έχουν 2-3 σελίδες ασκήσεις για το σπίτι είναι πραγματικά επίπονο για αυτά. 

- Επιλέξτε όσο το δυνατόν πιο ευχάριστες ασκήσεις ή βάλτε στο τέλος ένα λαβύρινθο, ένα κουίζ, ένα ανέκδοτο κ.λ.π 

- Κάντε τα παιδιά να ανυπομονούν για την καθημερινή τους φωτοτυπία! Εκπλήξτε τα ευχάριστα με κάτι διαφορετικό κάθε φορά! Υπάρχουν πολλά δωρεάν παιχνίδια και δραστηριότητες στο ίντερνετ που μπορείτε να εκτυπώσετε και να χρησιμοποιήσετε. 

Σοφία Τσιντσικλόγλου
Ειδική Παιδαγωγός

7 σχόλια:

  1. Ευχαριστούμε για τα υπέροχα άρθρα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Καλημέρα σας!
    Το blog σας είναι ένας σημαντικός και αγαπημένος σύντροφος στην διαδρομή των μαθημάτων μας με τον μικρό μου πρίγκηπα, τον μαθητή μου...Μας βοηθάτε πολύ! Σας ευχαριστούμε..Καλή σχολική χρονιά να έχουμε :)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Απαντήσεις
    1. Σας ευχαριστώ πολύ για τα καλά σας λόγια
      Καλή σχολική χρονιά γεμάτη όμορφες ασκήσεις και πολλά εκπαιδευτικά παιχνίδια!

      Διαγραφή