Σελίδες

1 Απριλίου 2011

Έφηβοι και δυσλεξία

Η δυσλεξία δεν εξαφανίζεται όταν το παιδί μεγαλώνει. Οι δυσκολίες εξακολουθούν να ταλαιπωρούν τον μαθητή και μαζί με την αδιαφορία και την άγνοια των περισσότερων εκπαιδευτικών, κάνουν την καθημερινότητα του εφήβου πραγματικά δύσκολη. Η πιο συνηθισμένη εικόνα ενός παιδιού με δυσλεξία μπαίνοντας στο γυμνάσιο είναι ο έλεγχος με χαμηλούς βαθμούς και φυσικά η απογοήτευση. Το παιδί παρά τις προσπάθειες, παρά το γεγονός ότι διαβάζει ώρες ολόκληρες κάθε απόγευμα, δεν μπορεί να "φτάσει" σε απόδοση τους υπόλοιπους. Οι περισσότεροι εκπαιδευτικοί το θεωρούν τεμπέλη, δεν του δίνουν σημασία, δεν το εξετάζουν καν προφορικά όπως ορίζει ο νόμος. Για να μην παρεξηγηθώ δεν μιλάω για όλους τους εκπαιδευτικούς αλλά για την πλειοψηφία...δυστυχώς!


Τα πιο συνηθισμένα χαρακτηριστικά του δυσλεξικού εφήβου είναι:

· Αργός ρυθμός ανάγνωσης και δυσκολία κατανόησης των κειμένων.
· Κούραση κατά την ανάγνωση, που εκδηλώνεται και ως τάση του παιδιού να ζητάει από άλλους να διαβάσουν το κείμενο.
· Συχνά ορθογραφικά λάθη.
· Δυσκολία αντιγραφής από τον πίνακα ή το βιβλίο και παραλείψεις λέξεων ή συλλαβών.
· Κείμενα με ανάμεικτα πεζά και κεφαλαία γράμματα.
· Κακή σχέση με τα σημεία στίξης.
· Δυσκολία με πολυσύλλαβες λέξεις και με λέξεις με συμφωνικές ακολουθίες.
· Αδυναμία σύνταξης εκθέσεων και γραπτών εργασιών, με οργάνωση και λογική ροή κι ελλιπής οργάνωση του θέματος.
· Λεξιλόγιο περιορισμένο στις λέξεις που ο μαθητής ξέρει ότι θα γράψει σωστά. Αντίθετα, δυνατότητα προφορικής περιγραφής γεγονότων.
· Δυσκολία σε δραστηριότητες που σχετίζονται με δεξιότητες προσανατολισμού στο χώρο και το χρόνο καθώς και την ανάκληση ακολουθιών.
· Δυσκολία καταγραφής των καίριων σημείων του μαθήματος.
· Δυσχέρεια στην εκμάθηση ξένων γλωσσών.
· Αποτυχία στα διαγωνίσματα, καθώς η απόδοση μειώνεται όταν ο μαθητής αισθάνεται την πίεση του χρόνου.
· Έλλειψη αυτοπεποίθησης. 

Σοφία Τσιντσικλόγλου
Ειδική Παιδαγωγός
sofiatsin@gmail.com
paidagwgos.blogspot.gr

3 σχόλια:

  1. .....to exo zisi,itan frixto na wlepis na ipoferi to pedi su+na min to woithane i kathigite...na trexis kathe mina sto sxolio ke na parakalas na to woithisun......!do3a ton Theo fetos katafere ke edose panelinies(alo xaos afto,aparadexto).....

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. .....panelinies,arxea,latinika ke glosa askisis gramatikis?!se pedia me disle3ia?!!!!!!!!latinika na 3erun 23 kimena APO e3o tin meafrasi?!na zitane ena sinonimo+na min tus to lene?!.........17:00 na xun kurasti i kathigites +na lene oti kurastikan ta pedia+i gonis na ipograpsun xarti oti kurastikan ta pedia+oti tha wathmoligithun me ta grapta tus!?????......eeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeleos

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Πρέπει οι γονείς να διεκδικούν συνεχώς τα δικαιώματα των παιδιών τους, που σε άλλες χώρες είναι αυτονόητα....λίγοι καθηγητές κατανοούν και γνωρίζουν τι είναι οι μαθησιακές δυσκολίες.
      Εύχομαι καλή πρόοδο και καλή επιτυχία στις πανελλήνιες

      Διαγραφή